Фото ілюстративне зі соцмереж

У ЗСУ видали директиву, яка забороняє призов військовозобов’язаних до 25 років, — Гончаренко

Військове командування зупинить мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років. Відповідну директиву видало командування Сухопутних військ Збройних сил України.

Про це повідомив народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко.

"Так, ну дотиснули! Всі обмежено придатні, кого прямо зараз намагаються мобілізувати, а ви до 25 років, — гарні новини. Є директива, яка забороняє призов до 25 років", — написав він у своїх соціальних мережах.

Він оприлюднив вихідні дані цього припису: МД КСВ 116/2/1/21409 від 19.09.2024 по не призову до 25 років пункт 1.1.

"Це директива командування Сухопутних військ щодо непризову до 25 років. Пункт 1.1. Чому саме командування Сухопутних військ? Бо ТЦК входять до складу Сухопутних військ", — пояснив нардеп.

Він додав, що сам текст публікувати не можна. Він під грифом "таємно", але запевнив, що такі дані є.

"Продовжуємо боротьбу за тих, кого вже мобілізували. Дотиснемо демобілізацію. Дуже складно", — підсумував Олексій Гончаренко.

Що передбачає законопроект №11379д?

Згідно з документом, українців до 25 років, які раніше мали статус "обмежено придатних", були звільнені від проходження строкової служби та стоять на обліку військовозобов’язаних, прирівняти до призовників і не мобілізувати до 25 років. А ті громадяни, які потрапили на фронт матимуть право на звільнення.

5 серпня комітет ВР з нацбезпеки й оборони підтримав законопроект №11379-д, який передбачає заборону на мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років.

Який мобілізаційний вік в Україні сьогодні

Наразі до війська можуть призвати чоловіків віком від 25 до 60 років. Проте раніше нижня межа мобілізаційного віку становила 27 років, але 2 квітня 2024 року Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників.

Нагадаємо, що 3 вересня Верховна Рада України підтримала за основу законопроект, який передбачає заборону на мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.09.2024 12:55