Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Угорщина планує нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції

Угорщина планує запровадити нові обмеження на імпорт продукції з України. Будапешт звинуватив ЄС у неспроможності захистити європейських фермерів, які не змогли конкурувати з дешевшим імпортом.

Про це повідомила агенція АР із посиланням на заяву міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя.

За його словами, такий крок має захистити угорських фермерів від коливань ринку, спричинених дешевшим українським імпортом.

Надь заявив, що рішення Європейського союзу дозволити безмитний імпорт з України призвело до "серйозного надлишку пропозиції та значного зниження цін" на європейському сільськогосподарському ринку.

У зв'язку з цим він звинуватив ЄС у неспроможності захистити європейських фермерів, які не змогли конкурувати з дешевшим імпортом, і заявив, що Угорщина вживатиме додаткових захисних заходів "у межах своєї національної компетенції".

"Брюссель та Європейська комісія зрадили угорських фермерів і натомість підтримують українських олігархів", — заявив угорський міністр.

За його словами, уряд ухвалив план з п'яти пунктів для допомоги фермерам, включаючи вимогу до продавців і логістичних компаній звітувати уряду про заборонені продукти, ввезені через Україну, незалежно від країни походження.

Надь додав, що під обмеження також підпадатимуть продукти перероблення, виготовлені з українського зерна.

Як відомо, 20 березня Європарламент попередньо продовжив продовження лібералізації торгівлі з Україною до червня 2025 року. Це означає, що для нашої країни не діятимуть квоти та мита. При цьому ініціатива передбачала захисний механізм, який включає екстрене гальмування для особливо чутливої сільськогосподарської продукції, а саме м'яса птахів, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду.

Нагадаємо, 4 квітня керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що українська й угорська делегації високого рівня провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи розв’язання основних питань двостороннього порядку денного.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.04.2024 17:38