Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Угорщина спростила в'їзд для росіян і білорусів: в Єврокомісії відреагували

Угорщина спростила умови перетину свого кордону для громадян Російської Федерації та Білорусі. Вони стають власниками "національної карти" і можуть жити в європейській країні щонайменше протягом двох років.

Про це інформує німецьке видання RND.

"Угорщина викликала невдоволення в ЄС новими провокаціями. Уже кілька днів росіяни можуть в’їжджати до ЄС через Угорщину без будь-яких перевірок безпеки та безперешкодно рухатись до інших країн ЄС. Це стало можливим завдяки реєстрації гастарбайтерів в Угорщині, яку в липні прем’єр-міністр Віктор Орбан розширив, включивши людей з Росії та Білорусі", — йдеться у повідомленні.

Відповідне рішення угорський уряд ухвалив на початку липня. Раніше програма застосовувалася лише до громадян Сербії та України. Тепер "Національною картою" можуть скористатися громадяни Росії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Молдови, Північної Македонії, Чорногорії.

Ще навесні уряд Угорщини оголосив, що очікує близько 65 тисяч гастарбайтерів. Вони можуть привезти з собою сім'ї та подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання через три роки. Інші країни ЄС, наприклад Фінляндія, більше не пускають росіян в країну.

Реакція Єврокомісії на рішення Угорщини 

Речниця Єврокомісії Аніта Гіппер заявила, що Єврокомісія попросить Будапешт надати детальну інформацію щодо цієї ситуації.

"Росія є безпековою загрозою для ЄС. Усі інструменти на рівні країн-членів і ЄС мають забезпечувати безпеку Євросоюзу і брати до уваги безпеку Шенгенської зони загалом", — наголосила вона.

Нагадаємо, 22 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто був обурений рішенням України щодо припинення транзиту нафти російської компанії "Лукойл" та заявив, що це загрожує безпеці енергопостачання його країни та Словаччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.07.2024 15:38