Скріншот з відео

Україна готує механізм для конфіскації активів РФ: про яку суму йдеться

Заморожені активи Російської Федерації можуть бути конфісковані. Йдеться про суму до 500 млрд доларів.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Конференції з відбудови України у Лондоні.

"Росія має заплатити за те, що вона знищила, зруйнувала. Ми готуємо справедливий механізм, який дозволить конфіскувати до 500 млрд доларів російських активів, схованих на Заході. Історичне рішення було прийняте на зустрічі Ради Європи — встановити реєстр шкоди та руйнувань, завданих російською агресією в Україні", — наголосив прем'єр.

Кошти українського бюджету також стануть джерелом відбудови держави. Сюди увійдуть й заморожені в Україні активи РФ. За словами Шмигаля, в українському бюджеті на 2023 рік вже передбачено 3,3 млрд доларів.

"Третє джерело — це допомога міжнародних партнерів, в тому числі міжнародних фінансових організацій. З необхідних 14,1 млрд доларів на rapid recovery партнери вже гарантували отримання 4,3 млрд. Проте нам потрібні ще 6,5 млрд доларів", — додав прем'єр-міністр.

Шмигаль зауважив, що Україна пропонує створити універсальну систему, за якої міжнародно визнаний агресор і організатор війни розплачується за свої злочини.

"Це буде цілком легітимний механізм на основі відповідної міжнародної угоди", — додав він.

Нагадаємо, раніше Шмигаль заявив, що багато української зброї доводить свою ефективність на полі бою. Тому Україна очікує на суттєві досягнення у розвитку військово-промислового комплексу після закінчення війни проти Російської Федерації.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що відновлення України повинне передбачати мільйони робочих місць, мільярди прибутків компаній і трильйони ВВП. Це стосується й країн, які хочуть і будуть жити вільно попри будь-які хижі диктаторів, чий мозок отруєний мріями про війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2023 17:21