Фото: Офіс президента

Україна має право застосовувати західну зброю по цілях на території РФ, — Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право використовувати озброєння, яке постачають їй західні союзники, для ударів по військових цілях на території Росії.

Відповідну заяву генсек НАТО зробив під час спільної із президентом України Володимиром Зеленським прес-конференції у Вашингтоні.

"Важливо розуміти, що на початку війни і, фактично, донедавна більшість бойових дій відбувалися на території України. Але оскільки Росія відкрила новий фронт у Харкові, лінія фронту вже інша, і для того, щоб завдавати ударів по військових цілях, пускових ракетних установках або аеродромах, щоб запобігти атакам проти України, — це завдавати ударів по російській території. Лінія фронту змінилася", — пояснив Столтенберг.

Посадовець наголосив, що, згідно з міжнародним правом, Україна має право на самозахист.

"Україна має право використовувати зброю, яку вони отримують, щоб завдавати ударів по законних військових цілях на російській території", — додав він.

Крім того, за словами Столтенберга, у союзників з НАТО є право допомогти Україні в самообороні, не стаючи учасником конфлікту.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2024 23:10