Фото: Міноборони США

Україна може недоотримати майже $6 млрд військової допомоги від США: подробиці від AP

Виділення США майже 6 мільярдів доларів на допомогу Україні закінчиться наприкінці вересня, якщо Конгрес не ухвалить рішення про розширення повноважень Пентагона щодо відправлення зброї зі своїх запасів до Києва.

Про це повідомляє AP з посиланням на заяви офіційних осіб США.

Американські чиновники заявили, що адміністрація Байдена звернулася до Конгресу з проханням включити повноваження щодо фінансування в будь-яку резолюцію, що триває, яку законодавці можуть прийняти до кінця фінансового року 30 вересня, щоб фінансувати федеральний уряд і не допустити зупинення роботи. Чиновники заявили, що сподіваються на продовження повноважень ще на рік. Вони також заявили, що міністерство оборони розглядає інші варіанти у разі, якщо ці зусилля не увінчаються успіхом.

Чиновники, які спілкувались на умовах анонімності, щоб обговорити переговори про фінансування, не надали подробиць про варіанти. Але вони сказали, що близько 5,8 мільярда доларів президентських повноважень скорочення (PDA) закінчуються. Ще 100 мільйонів доларів PDA не закінчуються наприкінці місяця, сказали урядовці. PDA дозволяє Пентагону знімати зброю зі складів та швидко відправляти її в Україну.

Вони заявили, що в рамках ініціативи щодо надання допомоги у сфері безпеки в Україні доступно трохи більш як 4 мільярди доларів у вигляді довгострокового фінансування, термін дії якого не закінчується наприкінці місяця. Ці гроші, термін дії яких спливає 30 вересня 2025 року, використовуються для сплати контрактів на постачання зброї, яка не буде поставлена ​​протягом року чи більше.

Генерал-майор Браун, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив 12 вересня, що оскільки контролер міністерства оборони надає варіанти вибору вищому керівництву оборони та збройних сил, вони розглянуть способи використання фінансування PDA та USAI. За його словами, це може бути важливим для України, яка готується до зимових боїв.

"Однією з областей, у якій ми могли б працювати з ними... є можливості протиповітряної оборони та здатність захищати їхню критично важливу інфраструктуру", — сказав Браун журналістам, які подорожували з ним на зустрічі в Європі. "Для України дуже важливо, як вони захищають свою національну інфраструктуру, але також і налагодити свою оборону на зиму, щоб вони могли уповільнити будь-який російський наступ у зимові місяці".

Раніше в четвер у Пентагоні речник генерал-майор Пет Райдер, зазначив, що PDA дає Пентагону можливість витрачати гроші зі свого бюджету на відправлення військової допомоги Україні. Фінансування в додатковому законопроекті на суму 61 ​​мільярд доларів для України, прийнятому у квітні, може відшкодувати витрати міністерства на зброю, яку він відправляє.

"Зараз ми продовжуємо працювати з Конгресом, щоб домогтися продовження цих повноважень, щоб ми могли продовжувати проводити пакети скорочення", — сказав Райдер. "Водночас ви продовжуватимете бачити пакети скорочення. Але найближчим часом ми зможемо надати набагато більше інформації з цього питання".

Нагадаємо, 11 вересня стало відомо, що Сполучені Штати Америки виділяють Україні понад 700 мільйонів доларів допомоги. Кошти передбачені на гуманітарну допомогу та ремонт електромереж.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 06:51