Фото: depositphotos

Україна навіть не розглядає варіант із припиненням західного фінансування, — Politico

Україна навіть не розглядає варіант припинення фінансової допомоги, яку лідери Європейського Союзу пообіцяли схвалити 1 лютого. Без цих коштів наша держава не зможе продовжувати боротьбу з Росією.

Про це пише Politico.

"Наразі ми навіть не розглядаємо варіант відмови від отримання цієї допомоги. Для нас це критично, тому що від цього залежить своєчасність і повнота невійськових витрат", — заявив виданню голова комітету з фінансів і податків українського парламенту Данило Гетманцев.

Наразі Україна використовує гроші, які уряд може зібрати всередині країни. Це необхідно для того, щоб запустити власне виробництво зброї, а також для оплати військовослужбовцям та іншому персоналу служби безпеки.

Західні позики та гранти покривають витрати на закупівлю та обслуговування іноземної зброї, а також основні соціальні витрати, такі як зарплата державним службовцям, медичним і освітнім працівникам. Цього року уряд планує надати фінансову допомогу в розмірі 37 мільярдів доларів, яка майже покриє дефіцит бюджету, який оцінюється в 39 мільярдів доларів.

"Згідно з підрахунками Центру економічної стратегії в Києві, західні спонсори надали близько 73,6 мільярда доларів фінансової допомоги після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Через Міжнародний валютний фонд вони очікують надати загалом 122 мільярди доларів у 2023-2027 роках", — пише видання.

Проте протягом останніх місяців потік західного фінансування уповільнився. Головні причини — конфлікт на Близькому Сході, початок року, вибори у США та різке уповільнення економіки. У зв'язку з цим цього місяця Україна взагалі не отримала офіційної фінансової допомоги.

"Україна зможе підтримувати себе деякий час коштом власних внутрішніх ресурсів. Хоча ризики для регулярності та своєчасності надходження міжнародної допомоги матеріалізувалися, ми залишаємося оптимістами", — заявив виданню голова Нацбанку Андрій Пишний.

За його словами, неотримання допомоги означатиме "перерозподіл обмежених ресурсів української економіки на першочергові бюджетні потреби". Таким чином, "критично важливо відновити міжнародне фінансування".

Своєю чергою заступниця директора Київського центру економічної стратегії Марія Репко заявила, що неможливо покрити невійськову половину державних витрат із внутрішніх джерел у країні, яка перебуває у стані війни. 

"Без допомоги та з закритими для нього міжнародними кредитними ринками єдиним способом для Києва продовжувати виконувати свої внутрішні зобов’язання буде друкування грошей", — наголосила вона. 

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня заявив, що усі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 мільярда євро Ukraine Facility. Зокрема, Київ очікує, що у 2024 році ЄС зможе надати фінансову допомогу країні приблизно на рівні минулого року. 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD заявив, що Європа самотужки не зможе на тому ж рівні впоратися з допомогою, яку Україна отримувала дотепер. Окрім того, відсутність американської підтримки призведе до того, що посиплеться вся санкційна політика щодо Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 17:17