Володимир Зеленський і Едгарс Рінкевичс. Джерело: president.gov.ua

Коли Євросоюз погодить 50 млрд євро допомоги для України: заява президента Латвії

Лідери Європейського Союзу активно рухаються до угоди про передачу Україні допомоги у розмірі близько 50 мільярдів євро (54,1 мільярда доларів). Союзники мають ухвалити фінансування для Києва наступного тижня.

Про це повідомив президент Едгарс Рінкевичс, пише Bloomberg.

Він заявив, що угода для Києва включатиме або угоду з усіма 27 державами-членами, або "інший механізм", який працюватиме, якщо не буде досягнуто одностайності. Угорщина заблокувала фінансування на зустрічі у Брюсселі минулого місяця, а лідери ЄС повертаються на саміт 1 лютого, щоб завершити угоду.

"Одне зрозуміло — Україні потрібні ці гроші, Україна має отримати ці гроші, а Європейський Союз має їх надати", — заявив Рінкевичс в інтерв'ю в столиці Латвії 26 січня.

Висловивши сподівання на те, що консенсусу між усіма державами-членами може бути досягнуто, Рінкевичс сказав, що інші пропозиції містять механізм огляду, який передбачатиме виділення коштів траншами. А це варіант, "про який можна домовитися", сказав він.

Як відомо, лідери ЄС зберуться на саміт 1 лютого, щоби спробувати подолати блокування Угорщиною надання 50 мільярдів євро фінансової допомоги Україні протягом наступних чотирьох років.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем на прес-конференції після Ради з економічних і фінансових питань у Брюсселі заявив, що Європейський Союз розпочав технічні роботи з реалізації пропозицій щодо використання заморожених активів Російської Федерації в інтересах України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.01.2024 14:11