Україна отримала від США $1,25 млрд грантових коштів: куди спрямують гроші

Від Сполучених Штатів Америки до державного бюджету України надійшов грант в розмірі 1,25 мільярда доларів. Гроші виплатили через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку.

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

"Грант наданий як частина п’ятого додаткового фінансування в рамках проекту Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine). Метою проекту є часткова компенсація видатків державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки та оборони", — йдеться у повідомленні.

Грантові кошти спрямують на відшкодування видатків держбюджету: на оплату праці працівників держорганів та виплат за окремими програмами соціальної допомоги (ВПО, особам з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, виплати житлово-комунальних субсидій).

"Безповоротна фінансова допомога від США є надзвичайно важливим елементом у підтримці держбюджету України під час опору повномасштабній агресії РФ. Черговий грант допоможе уряду відшкодувати пріоритетні видатки соціальної та гуманітарної сфери", — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Також у міністерстві уточнили, що у 2023 році Україна вже отримала 8,45 мільярда доларів грантових коштів прямої бюджетної підтримки від США. А загалом від початку повномасштабної війни до держбюджету країни надійшло 20,4 мільярда доларів грантових коштів від США.

Нагадаємо, 28 липня Україна отримала нову партію військової допомоги від Німеччини. Серед іншого, до пакета увійшли шість зенітних самохідних установок Gepard і 15 тисяч боєприпасів до них.

Додамо, у вівторок, 25 липня, Сполучені Штати Америки оголосили про надання Україні нового пакета військової допомоги. Його оцінюють у 400 мільйонів доларів. До нового пакета військової допомоги, серед іншого, увійшли додаткові боєприпаси для систем Patriot та NASAMS, зенітні комплекси Stinger, додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм, міномети калібру 120 мм і 60 мм, Javelin та інші протитанкові системи та ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.07.2023 16:19