На фото: Mirage 2000. Джерело: Вікіпедія

Україна отримає до 20 французьких винищувачів Mirage 2000-5F, — Avions Legendaires

Франція планує передати Україні від 12 до 20 винищувачів Mirage 2000-5F. Постачання почнеться у першій половині 2025 року.

Як повідомляє видання Avions Legendaires, наразі літаки перебувають на стадії промислового виробництва, щоб зробити їх більш "універсальними".

Mirage 2000-5F переобладнають з винищувачів, які спеціалізуються на патрулюванні повітряного простору на багатоцільові літаки для Повітряних сил Збройних сил України. Зокрема, вони будуть перефарбовані у відповідний камуфляж. Внаслідок переобладнання ці літаки зможуть використовувати крилаті ракети SCALP-EG, які вже стоять на озброєнні України.

"За нашими різними джерелами, від 12 до 20 винищувачів Mirage 2000-5F буде поставлено Францією Україні в наступному році", — додає видання.

Раніше, а саме 8 жовтня, міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню зазначав, що Україна отримає ці винищувачі у першій половині 2025 року. Лекорню зазначав, що наразі триває підготовка українських пілотів та механіків для винищувачів французького виробництва.

Варто додати, що у червні цього року президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що його країна планує надати Україні бойові літаки Mirage 2000. Їх планують доставити у межах військової допомоги.

Що відомо про Mirage 2000

Цей французький винищувач четвертого покоління було розроблено у 1970 роках компанією Dassault. Літак став одним із найуспішніших проектів в історії французької авіаційної промисловості. Його перший політ відбувся 1978 року, а серійне виробництво цих винищувачів почалося у 1980-х. На озброєнні Франції цей літак перебуває з 1984 року.

Він може виконувати широкий спектр завдань. Починаючи від перехоплення повітряних цілей до завдання точних ударів по наземних об'єктах. Зауважимо, що ці літаки можуть стати потенційною заміною для застарілих Су-24М, які мають дуже великий наліт, і дозволити Україні ефективніше використовувати надані союзниками SCALP EG та AASM.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс повідомляв, що перші винищувачі F-16, які Амстердам надав Києву, уже прибули в Україну. Брекельманс зазначав, що його країна надасть українським військовим дрони на суму 400 мільйонів євро. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2024 11:29