Фото: Вікіпедія

Україна отримає від Норвегії винищувачі F-16 із найновішим озброєнням, — МЗС

Україна отримає від союзників велику кількість винищувачів F-16. Літаки будуть оснащені найновішим озброєнням та будуть здатні завдавати ударів за лінією фронту.

Таку заяву на спільному брифінгу з головою МЗС України Дмитром Кулебою зробив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде. Він наголосив, що Київ повинен посилювати й свій ударний потенціал та завдавати ударів за лінією фронту. 

"І це одна з причин чому ми дуже раді долучитися до коаліції щодо F-16, де ми будемо передавати норвезькі F-16, які оновлені, які в хорошій формі", — заявив Ейде.

За словами посадовця, Норвегія разом з Данією та Нідерландами проводить підготовку українських пілотів, тому "можливо, там будуть навіть більш дальні ударні можливості, які зараз дуже важливі для України".

Ейде також відповів на питання щодо кількості літаків, які союзники передадуть Україні. Він зазначив, що Норвегія проводить відповідну роботу з Данією, Нідерландами та зі Сполученим Королівством.

"Там буде значна кількість. Коли ви питаєте скільки буде від Норвегії (F-16- ред.), не можу вам сказати точну кількість, бо там в тому числі й літаки які оновлені, в кращій бойовій формі та деякі фюзеляжі, які можна використовувати для ремонту в тому числі. Буду тут обережним. Не скажу точну кількість", — сказав Ейде.

Міністр закордонних справ Норвегії також повідомив, що у нього є досвід в обороні й знає, що винищувачі F-16 — дуже потужна платформа і її ефективність залежить від оснащення

"Бо це дуже просунута технологічна платформа, але головне ще і система озброєння, яку можна навісити на платформу. Тому разом як система це буде доволі значний внесок. Тому літаки, які будуть у льотній здатності, вони будуть із найновішим озброєнням", — резюмував Еспен Барт Ейде.

Нещодавно уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямий продаж зброї та продукції оборонного призначення від норвезької оборонної промисловості органам оборони України. Ця зміна політики набула чинності 1 січня 2024 року.

Нагадаємо, головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що під час навчань українських пілотів на F-16 виникають певні складнощі. Однак ці винищувачі дуже важливі для України та допоможуть військовим у боях проти російських агресорів.

Раніше повідомлялось, що Норвегія готова передати Україні 22 американські винищувачі. Більша частина з них перебуває у придатному до використання стані. Однак не всі літаки готові до використання прямо зараз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 19:10