Фото: stopcor.org

Україна отримає від Південної Кореї $2,1 млрд пільгових кредитів: куди спрямують кошти

Україна отримає від Південної Кореї пільгові кредити розміром 2,1 мільярда доларів протягом наступних п’яти років. Кошти будуть спрямовані на проекти відновлення.

Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко, передає прес-служба Міністерства фінансів України.

Фонд економічного розвитку та співробітництва (EDCF), заснований Південною Кореєю, протягом наступних п’яти років перерахує Україні 2,1 мільярда доларів. Проект відповідної Рамкової угоди між урядами України та Кореї Кабінет міністрів схвалив на засіданні 2 квітня. 

"Зроблено ще один крок до фіналізації всіх необхідних внутрішніх процедур та початку практичної реалізації домовленостей з нашими корейськими друзями. Україна або резидент України, який отримає державну гарантію матимуть змогу залучити пільгові кредити від EDCF. Кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання та на проекти відновлення", — зазначила Свириденко.

Що передбачає Рамкова угода

Угода надає можливість позичальнику отримувати кредити від EDCF до максимальної суми зобов'язань у корейських вонах, що не перевищує еквівалент два мільярди сто мільйонів доларів США (2 100 000 000 доларів США) на 2024-2029 роки для фінансування кредитних проектів EDCF в Україні. 

Варто зазначити, що угоду стосовно кредитів від EDCF 13 вересня 2023 року підписали Юлія Свириденко та посол Кореї в Україні Кім Хьонг в присутності президента України Володимира Зеленського та міністра земельних ресурсів, інфраструктури та транспорту Кореї Хі Рьон Вона. Документ був ратифікований Верховною Радою України 21 грудня 2023 року.

Відповідно до угоди на першому етапі такі кредити можуть бути залучені на постачання обладнання. З 2025 року буде можливість залучати інфраструктурні кредити на відбудову. 

Фонд співробітництва в економічному розвитку (EDCF) заснований урядом Республіки Корея з метою сприяння економічному співробітництву між Кореєю та країнами, що розвиваються. Фонд надає фінансову підтримку країнам-партнерам для їх промислового розвитку та економічної стабільності.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року Державна служба України з надзвичайних ситуацій отримала від уряду Південної Кореї партію спеціальної техніки для розмінування. Техніка вже прибула до пункту призначення, де буде розподілена між підрозділами ДСНС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.04.2024 19:45