Скріншот із відео

Україна скликає екстрене засідання Радбезу ООН: названо причину

Україна спільно з 30 державами подали запит на проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН. Причиною цього рішення став масований удар окупантів по території нашої держави.

Про це у соцмережі X повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Україна разом з трьома десятками держав-членів ООН звернулася до Еквадорського головування із запитом на скликання екстреного засідання Радбезу ООН щодо ракетної та дронової атаки Росії, що призвела до великої кількості цивільних жертв та руйнувань цивільної інфраструктури", — йдеться у повідомленні очільника українського МЗС.

Масований обстріл 29 грудня

Рашисти вночі та зранку в п'ятницю масовано атакували Україну ударними дронами-камікадзе та ракетами. Повітряну тривогу оголошували майже по всій країні. Вибухи лунали у Харкові, Києві, Львові та області, Одесі, на Сумщині, у Черкасах. Зафіксовано приліт, ймовірно, ракети у Конотопі на Сумщині та влучання уламків "шахеда" в Одесі в багатоквартирний будинок.

У Києві під обстріли потрапили Святошинський, Подільський, Шевченківський райони. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, автомобілі, складські приміщення. Станом на 18:00 рятувальники дістали з-під завалів складської будівлі дев'ять тіл.

В Одесі близько опівночі рашисти поцілили у житлові будинки. Четверо одеситів загинули, ще 15 людей отримали поранення, серед яких двоє дітей — шести та восьми років. Внаслідок нічної та ранкової атак РФ в Одесі пошкоджено 21 житловий будинок, близько 70 квартир зазнали руйнувань. Також у місті зазнав руйнувань ліцей. На момент обстрілу дітей у навчальному закладі не було, адже у них канікули, а вчителі перебували в укритті.

Також рашисти атакували ракетами Конотоп Сумської області. Внаслідок обстрілу постраждали четверо людей. За даними влади, пошкоджено багатоквартирний будинок.

Львівщину атакували "шахеди" та ракети. Унаслідок влучання в обласному центрі виникла пожежа на об’єкті критичної інфраструктури. Під час ракетної атаки у місті пошкоджені будинки та навчальні заклади. Внаслідок обстрілу у Львові загинув 44-річний Віктор Кобзистий — український баскетболіст, тренер та майстер спорту України міжнародного класу. Ще 30 людей поранені, серед них — двоє дітей.

Харків вночі двічі був під масованим обстрілом. О п'ятій ранку ворог обстрілював місто двома видами ракет — С-300 та Х-22. Повідомлялося про щонайменше вісім прильотів по Київському та Холодногірському районах. У місті виникли проблеми з подачею електрики для транспорту, фахівці працюють над відновленням електропостачання.

Близько сьомої ранку Харків знову опинився під обстрілом. Мер міста Ігор Терехов повідомив про щонайменше чотири прильоти. Про нову хвилю атаки на місто стало відомо після восьмої ранку. Одна людина загинула, ще вісім місцевих мешканців отримали поранення. До того ж пошкоджено медичну установу, склади, цивільні підприємства. 

Нагадаємо, за підрахунками ЗМІ, масована атака по Україні 29 грудня коштувала Російській Федерації щонайменше 1,27 мільярда доларів. Загалом рашисти випустили 158 ракет та дронів різних видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.12.2023 21:34