Фото: Українська правда

Україна та низка країн подали позов проти Ірану через збиття рейсу МАУ

Міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство подали позов до Міжнародного Суду ООН щодо незаконного збиття рейсу PS752 авіакомпанії МАУ. Цей крок має на меті притягнути Іран до відповідальності.

Про це йдеться в спільній заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, яка опублікована на сайті Міністерства закордонних справ.

Відзначається, що група 28 грудня 2022 року надіслала Ірану вимогу щодо створення арбітражу для вирішення цього питання. Через це в Гаазі міністри подали спільний позов до Міжнародного Суду ООН, тим самим розпочавши провадження проти Ірану у зв’язку з порушенням ним Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 року.

"Як ми неодноразово зазначали, дії та бездіяльність Ірану щодо збиття літака рейсу PS752 двома ракетами "земля-повітря", запущеними членами Аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, становлять порушення міжнародних правових зобов’язань Ірану, щодо яких він повинен взяти на себе повну відповідальність", — пояснюють у заяві.

Як зазначено в позові, Іран, серед інших порушень, не вжив усіх можливих заходів, щоб запобігти знищенню літака рейсу PS752 членами його Збройних сил. Іран також не зміг провести повне, прозоре та неупереджене досудове розслідування та судовий розгляд відповідно до міжнародних стандартів.

Трагедія в Тегерані

Збиття Boeing 737 під Тегераном — авіакатастрофа, що сталася 8 січня 2020 року, о 06:14 за іранським часом. Літак Boeing 737—800 належав авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України". Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі члени екіпажу та двоє пасажирів були громадянами України. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. 

Вже 11 січня 2020 року президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було випадково збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор.

Нагадаємо, про те, що Україна подає позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану за збиття літака рейсу PS752, стало відомо наприкінці червня 2023 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2023 17:20