Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Україна щомісяця винаходить нові засоби радіоелектронної боротьби, — The Times

Аби якомога ефективніше протидіяти зброї російських окупантів, Україні доводиться створювати нові технології всього за декілька тижнів. Зокрема, йдеться про засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Матеріал на таку тему опублікувало видання The Times. Журналісти посилаються на комерційного директора компанії Kvertus Сергія Скорина, робота якого часто проходить на фронті або у спеціалізованих лабораторіях з високим рівнем безпеки, де розробляють захисну зброю для Сил оборони України.

Він зазначив, що якщо в деяких західних країнах на створення нових технологій можуть піти роки, то в Україні інноваційні рішення доводиться розробляти за лічені тижні. Це необхідно для того, щоб оперативно реагувати на зміни у військових технологіях противника.

"В умовах війни нові технології мають з'являтися дуже швидко", — наголосив він.

Одна із провідних розробок Kvertus — наземний робот, обладнаний унікальними антенами, які здатні глушити сигнали безпілотників у зоні радіусом до 300 метрів. Цей пристрій не лише знешкоджує дрони, але й може застосовуватися для евакуації поранених із зони бойових дій. Антенна система створює захисне поле у вигляді "куполу", блокуючи радіочастоти, а під час цілеспрямованого використання здатна вивести дрон із ладу на відстані до 10 кілометрів.

Ще одним інноваційним рішенням компанії стали рюкзаки типу "їжачок". Вони оснащені численними антенами, що працюють у різних частотних діапазонах для нейтралізації дронів. Ці пристрої здатні ефективно блокувати безпілотники на відстані кількох кілометрів. Вартість одного такого рюкзака становить близько шести тисяч доларів. Розробки спрямовані на те, щоб підвищити рівень безпеки військових і зберегти їхні життя під час виконання завдань на лінії фронту.

"Якщо ти без цього обладнання на фронті, то навряд чи проживеш довше години", — наголосив співрозмовник медійників.

Окрім того, Kvertus постачає частину своїх технологій для танків Challenger 2, які передала Україні Велика Британія. Також компанія активно застосовує власні розробки для виконання операцій на території Росії. Зокрема, у Курській області.

Журналісти додали, що ці технологічні новації надають українським військовим можливість ефективно протистояти ворожим безпілотникам, зберігаючи критично важливу перевагу в умовах безперервного технологічного протистояння з російськими силами. Міністр оборони Великої Британії Джон Хілі наголосив на швидкості, з якою українські інженери створюють нові рішення, зазначивши, що це може стати зразком для інших країн.

"Цикл створення, застосування та оновлення зброї в Україні є немислимим для нас, але ми маємо навчитися працювати так само швидко", — зазначив він.

Своєю чергою, генерал сер Джим Гокенхалл також підкреслив необхідність для Великої Британії пришвидшити власні оборонні розробки, щоб не відстати в цих "перегонах технологічних озброєнь".

Таким чином українська промисловість і військові щодня стикаються з викликом розробляти нові рішення для подолання загроз на полі бою. Завдяки тісній співпраці між оборонними підприємствами й армійськими підрозділами, нові інновації з'являються надзвичайно швидко, що дозволяє українським силам випереджати противника та надійно захищати свої позиції.

Нагадаємо, на початку жовтня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Україна потребує значної західної підтримки у протидії російській агресії. Хоча зараз відчувається суттєве нарощування виробництва вітчизняної зброї, військової техніки та дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2024 21:19