Фото: Генштаб ЗСУ

Україна за п'ять тижнів звільнила стільки ж території, скільки Росія окупувала з січня, — ISW

За п’ять тижнів наступальних дій (з початку червня 2023 року) Збройні сили України взяли під контроль майже стільки ж території, скільки росіяни окупували за понад останні шість місяців (з початку січня 2023 року). Зокрема, українські військові звільнили 253 квадратні кілометри на всіх напрямках фронту, тоді як Росія за останні півроку захопила 282 квадратних кілометри.

Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики процитували заяву заступниці міністра оборони України Ганни Маляр з приводу того, що ЗСУ взяли під контроль входи, виходи та переміщення ворога у Бахмуті. В ISW припускають, що операції в районі Бахмута з боку України останнім часом були спрямовані на те, щоб оточити ворога у самому місті та навколо нього на закріплених позиціях.

"Україна зміцнює позиції в районі Бахмута та на його південно-західних флангах, враховуючи особливості місцевості, які можуть дати українським силам вогневу перевагу. Страх перед українським вогневим управлінням та неминучою загрозою Бахмуту також пронизує російський інформаційний простір, і російські блогери неодноразово висловлювали побоювання з приводу того, що українські війська оточують російські війська у Бахмуті", — пишуть в ISW.

На думку фахівців Інституту вивчення війни, поступові наступальні дії та закріплення на нових позиціях довкола Бахмута "є загрозою для російської оборони у місті, однак поки що повну деокупацію передбачати рано".

Аналізуючи рух українських Сил оборони на інших ділянках фронту, зокрема Бердянському та Мелітопольському, ISW цитує Генштаб ЗСУ, вказуючи на просування українських військових. В Інституті підрахували, що з початку червня (в ISW називають датою початку наступу 4 червня) українські сили відбили приблизно 253 квадратні кілометри території — площа цієї території є близькою до розміру тієї, яку Росія окупувала з січня 2023 року. В огляді уточнюють, що українські дані відрізняються від статистики ISW через різні підходи до підрахунків.

"З 1 січня росіяни захопили загалом 282 квадратні кілометри на всьому театрі військових дій. За п'ять тижнів українські сили звільнили майже стільки ж території, скільки російські війська захопили за понад шість місяців", — констатують аналітики.

Оборона Бахмута: що відбувається у місті

За даними українського військового командування, ЗСУ з початку контрнаступу суттєво просунулися на Бахмутському напрямку. Наразі окупанти в самому Бахмуті перебувають фактично у пастці. Зокрема, українські військові максимально ускладнили пересування ворога та унеможливили вихід. Тривають обстріли з обох сторін. 

До того ж наші оборонці фактично перемолочують там зараз техніку та озброєння ворога, знищують склади зброї, вражають місця компактного розміщення російських військових — відчутно зменшуючи таким чином наступальні та оборонні спроможності ворога.

10 липня Генштаб повідомляв, що на Бахмутському напрямку минулого тижня українські воїни звільнили від російських загарбників чотири квадратних кілометри рідної землі. Загалом станом на понеділок звільнена площа на Бахмутському напрямку складала 24 кілометри квадратних.

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, ЗСУ навмисно дотримуються повільнішого темпу просування на фронті, аби зберегти свою бойову могутність та виснажити армію й техніку ворога. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2023 05:18