Злочин рашистів на Донеччині. Джерело: Офіс генерального прокурора України

Україна зібрала докази причетності Росії до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста на Донеччині (фото)

Російські окупанти 12 вересня вчинили черговий воєнний злочин на Донеччині. Вони завдали удару по трьох автомобілях Міжнародного комітету Червоного Хреста в селі Віролюбівка Донецької області під час роздачі гуманітарної допомоги.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора України.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством", — йдеться в повідомленні.

Там зазначили, що в результаті обстрілу постраждало п’ять працівників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Безпосередньо на місці атаки загинули троє чоловіків. Двоє їхніх колег зазнали осколкових поранень й мінно-вибухових травм.

Правоохоронці встановили два місця влучання артилерійських снарядів і одне місце влучання ударного БпЛА. З місця події вилучено уламки боєприпасів та залишки безпілотного апарату. За результатами проведення слідчих дій встановлено, що артилерійський обстріл здійснено двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152 міліметри та безпілотним боєприпасом "Ланцет", що перебуває лише на озброєнні Росії.

"Снаряди 152 міліметрів використовувалися в тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА "Ланцет", а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста", — зазначив генеральний прокурор Андрій Костін.

Враховуючи сліди пошкоджень навколишніх будівель і автомобілів, а також зафіксовані місця влучань боєприпасів, попередньо визначений напрям прильоту. За даними слідства, вогневі позиції артилерійських підрозділів, ймовірно, розташовувалися в районі села Ягідне Бахмутського району Донецької області — території, нині окупованої російськими військами.

На окупованій території, з якої здійснено постріл, у веденні бойових дій беруть участь:

  • 1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії;
  • артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади.

Ці підрозділи мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами 152 мм та ударні БпЛА "Ланцет".

"Для недопущення аналогічних фактів обстрілів та можливої загибелі людей під час видачі гуманітарної допомоги Рада оборони Донецької області ввела в дію заборону на переміщення представників благодійних організацій у прифронтових громадах області без відповідного погодження з військовими", — підсумували в Офісі генерального прокурора.

Нагадаємо, наприкінці серпня генеральний прокурор Андрій Костін заявляв, що в системі прокуратури заплановано провести низку змін для покращення роботи. Зокрема, запровадять кадровий резерв і проведуть реформу системи внутрішнього контролю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2024 13:58