Фото: Pixabay

Українці з наступного року можуть втратити виплати у Польщі: скільки громадян країни це підтримують

Вже з січня 2024 року українські біженці у Польщі можуть втратити виплати. Про це вже почали заявляти у польському уряді, а самі мешканці країни частково підтримують таке рішення.

Про це повідомляє ukrayina.pl.

Так, згідно з опитуванням, яке провела міжнародна дослідницька компанія Ipsos на замовлення TOK.FM і OKO.press, 23% респондентів заявили, що безумовно потрібно продовжувати надавати підтримку українським біженцям. 26% за те, що допомога повинна "радше бути й надалі".

Проти продовження підтримки висловилось 22% опитаних поляків, а відповідь "Я б радше припинив підтримку" обрали 20%.

Коментуючи результати опитування, журналістка Магдалена Хрчоновіч з OKO.press вказала, що було очевидно, що у певний момент ця підтримка закінчиться.

"Цей період триває довше, ніж я думала. Це означає, що ми (поляки) готові довше толерувати цю допомогу", — зазначила журналістка у розмові в TOK.FM.

Хрчоновіч зазначає, що той факт, що 42% опитаних висловились проти подальшої підтримки біженців, може свідчити про певний вплив політики урядової партії "Право і справедливість".

Заступник керівника Gazety Wyborczej Роман Імєльські зазначив, що поляки розуміють, що Україну потрібно підтримувати для власного ж добра.

"Риторика владного табору вже два місяці є антиукраїнською, і це справді видатний іспит для польського суспільства. Я думаю, що поки що ми проходимо через це дуже добре", — вважає заступник керівника "Gazety Wyborczej" Роман Імєльські.

Він пояснює свою думку тим, що опитування показує, що поляки чудово знають про ситуацію в Україні й про потребу у підтримці цієї країни, а також людей, які переїхали до Польщі через війну.

Імєльські також звернув увагу на те, що біженці з України почали переїжджати до Польщі. Журналіст бачить у цьому велику проблему для його країни.

"Компанії раптово починають втрачати працівників. Ми починаємо розуміти, що Україну потрібно всіляко підтримувати", — підсумував він.

На яку допомогу можуть розраховувати біженці у Польщі?

Громадяни України які приїхали до Польщі після війни, можуть розраховувати на таку допомогу:

  • сімейна виплата "Родина 500+";
  • родинний капітал опіки;
  • виплата на ясла або няню 400+;
  • "Добрий старт 300+" на збір дитини до школи.

Нагадаємо, раніше Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляло, що українці у Польщі можуть отримати безкоштовну профільну освіту. Навчатися та отримати відповідний диплом можуть біженці. Вступити у школу можуть люди, які мають середню або середню спеціальну освіту. Навчання триває від одного до двох з половиною років. Здобувати освіту можна на будь-якій формі навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.10.2023 01:26