Колаж kremen.today

Деякі українці можуть щомісяця отримувати 900 гривень

В Україні продовжують підтримувати громадян, які опинились у складних життєвих обставинах. Особи, які дали притулок внутрішньо переміщеним особам, можуть щомісяця одержувати по 900 гривень від держави.

Про це повідомило Міністерство з реінтеграції окупованих територій.

Йдеться про програму "Прихисток", яка передбачає грошову державну компенсацію за житлово-комунальні послуги тим, хто безкоштовно розмістив у своєму житлі ВПО від 24 лютого 2022 року.

"Власники житла, що розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 гривень замість 450 за кожну таку особу на місяць. Це стало можливим завдяки оновленому меморандуму про співпрацю, який від імені уряду уклав Мінрегіон із Товариством Червоного Хреста України", — зазначають у відомстві.

Відомо, що у період, що не опалюється, держава виплачує половину цієї суми — 450 гривень на оплату комунальних послуг, а з початку опалювального сезону ця сума збільшується вдвічі. Так, з 1 жовтня українцям, які надали житло біженцям у рамках програми "Прихисток", держава щомісяця виплачуватиме по 900 гривень за кожного переселенця. Окрім власників житла чи їхніх представників грошову компенсацію можуть надавати орендарям житла державної чи комунальної власності.

Як українці можуть приєднатися до програми "Прихисток" та отримувати 900 гривень

Головна умова — розмістити безкоштовно ВПО. Також переселенці та власники житла не повинні бути родичами.

Щоб стати учасником програми, необхідно:

  • зареєструвати своє житло на сайті програми "Прихисток";
  • наступного дня подати заяву до органів місцевого самоврядування (до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем знаходження житлового приміщення), вказавши ім’я та по батькові кожного з розміщених осіб та додаючи копії документів, що засвідчують їх особу.

Гроші за притулок держава виплачує на банківські картки до 20 числа кожного місяця. Також до органів місцевого самоврядування потрібно надати такі документи:

  • копію документа, що засвідчує особу гостя-ВПО;
  • документи, що підтверджують право власності на житлове приміщення;
  • документ, що засвідчує особу власника житла;
  • реквізити банківського рахунку, на які перераховуватиметься компенсація.

Варто додати, що у рамках дії відповідного проекту тимчасове житло надали більш ніж трьом мільйонам переселенців. У міністерстві зауважують, що до кінця жовтня мають намір профінансувати компенсації на суму понад 180 мільйонів гривень. Йдеться про надання прихистку переселенцям у період липень-серпень 2023 року. Там додали, що є домовленості з Товариством Червоного Хреста щодо продовження програми у першому півріччі наступного року.

Нагадаємо, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття збільшив мінімальний розмір допомоги з 1 000 гривень до 1 500 гривень. Біженці отримуватимуть 2 500 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.11.2023 07:26