Літак JAS 39 Gripen. Джерело: SAAB

Україні потрібні шведські винищувачі Gripen: раніше їх постачання поставили на паузу, — посол

Винищувачі Gripen потрібні Україні. Тому Київ попросив Швецію зняти гальмування стосовно постачань цих бойових літаків, про що натякнули в міністерстві оборони Швеції.

Про це заявив український посол у Стокгольмі Андрій Плахотнюк в інтерв'ю шведській агенції TT.

За його словами, меседж президента Володимира Зеленського під час його візиту до Швеції в серпні минулого року залишається твердим і зараз.

"Він чітко дав зрозуміти, що ми дуже зацікавлені в цій системі. Нам потрібен Gripen, нам потрібні боєприпаси, нам потрібні системи протиповітряної оборони. Нам потрібно все, щоби захистити життя українців", — наголосив український дипломат.

Учора міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що декілька держав попросили Швецію поставити на паузу плани з надсилання винищувачів Gripen Україні через зосередження на постачаннях винищувачів F-16.

Наступного дня, 29 травня, Швеція оголосила про надання Україні 16 пакета військової допомоги, який стане найбільшим для країни — його вартість складатиме 13,3 мільярда шведських крон (близько 1,16 мільярда євро).

Нагадаємо, що декілька днів тому шведський уряд надає новий пакет допомоги для України на суму понад 56 мільйонів євро. Він спрямований на відновлення енергетичної інфраструктури країни. Ця фінансова підтримка допоможе забезпечити енергопостачання шкіл, лікарень, транспорту, бізнесу та водопостачання в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.05.2024 18:49