Фото: Генштаб ЗСУ

Український десант провів операцію на лівому березі Дніпра: подробиці від ISW

Протягом 17-18 жовтня, ймовірно, ротні підрозділи двох українських бригад морської піхоти здійснили десант через річку Дніпро на східний (лівий) берег Херсонської області. На геолокованих кадрах видно, що українські війська просунулися на північ від Піщанівки (14 кілометрів на схід від міста Херсон та три кілометри від річки Дніпро) та до Заплави (11 кілометрів на схід від міста Херсон та 4 кілометри від річки Дніпро).

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Відомий російський блогер заявив, що дві українські "штурмові групи" висадилися на східному березі річки Дніпро і прорвали початкову російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки у другій половині дня 17 жовтня. Військкор пізніше стверджував, що російські війська відтіснили українські війська з цих позицій до річки Дніпро. За його словами, станом на полудень 18 жовтня у Піщанівці все ще діє українська диверсійна група. Проте він припустив, що російські сили зберігають позиції тільки на південній околиці населеного пункту.

Мапа ISW

Російське міноборони  також визнало українську операцію, заявивши, що російські сили зупинили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи в районі Підстепового (16 кілометрів на схід від Херсонщини) та Заплави. Інший відомий російський мілблогер також заявив, що українські сили окупували Заплаву в ніч із 17 на 18 жовтня.

Занепокоєння Росії щодо здатності російських військ відбити потенційну українську наступальну операцію через річку Дніпро може бути частково пов'язане зі станом російського угруповання військ на лівому березі. Російське командування останніми місяцями залучило відносно багато елітних підрозділів з Херсонського напряму для підтримки оборонних операцій на заході Запорізької області, оскільки, ймовірно, розглядає Херсон як тихий сектор, а нинішній склад сил у цьому районі, ймовірно, є менш боєздатним.

Нагадаємо, ситуація на Куп’янському та Лиманському напрямках останніми днями суттєво загострилась. Окупанти готуються до наступальних дій, поповнюючи свій особовий склад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2023 06:21