Фото: ua-energy.org

Уряд Норвегії дозволив прямий продаж зброї та оборонної продукції Україні

Уряд Норвегії ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення Україні. Ці зміни набули чинності 1 січня 2024 року.

Про це повідомила прес-служба уряду Норвегії.

Загарбницька війна Росії загрожує Україні як державі та нації. Лише через кілька днів після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року уряд Норвегії вирішив передати Україні зброю та оборонну продукцію. Відтоді уряд надав низку пожертвувань відповідно до потреб України.

"У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася в результаті агресивної війни Росії, вкрай важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну. Ця підтримка важлива для безпеки Норвегії та Європи. Ми повинні планувати можливість продовження незаконної агресивної війни. Тому уряд вирішив дозволити прямі продажі зброї та пов’язаної з обороною продукції норвезької оборонної промисловості в Україну", — заявив міністр закордонних справ Еспен Барт Ейде.

За умови, що експорт відповідає вимогам перевірених потреб і контролю кінцевого споживача, уряд Норвегії вирішив дозволити прямі продажі зброї та оборонної продукції від оборонної промисловості держави органам оборони України.

"Ця зміна означає, що ми разом із нашими союзниками захищаємо фундаментальні інтереси політики безпеки та оборони Норвегії. Уряд використовує низку інструментів для сприяння важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації політики безпеки", — додав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Відповідно, норвезькі компанії можуть звертатися до Міністерства закордонних справ за ліцензією на експорт для прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну. Експортні ліцензії для прямих продажів будуть надаватися лише в кожному конкретному випадку, а усі заявки будуть ретельно оцінені. Контроль і надалі відбуватиметься в суворих і відповідальних рамках, відповідно до норм експортного контролю Норвегії.

Нагадаємо, раніше премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив, що У 2024 році Норвегія продовжить надавати пряму економічну підтримку для захисту критичної інфраструктури в Україні. Також держава надасть Україні додаткові системи протиповітряної оборони NASAMS на суму 335 мільйонів норвезьких крон (понад 28 мільйонів євро). 

Додамо, Велика Британія разом з Норвегією створили нову коаліцію для підтримки України. Країни постачатимуть кораблі та інші транспортні засоби Збройним силам України для зміцнення здатності ведення бойових дій на морі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 01.01.2024 21:21