Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Уряд ухвалив постанову про єдиний підхід до сертифікації операторів протимінної діяльності

Уряд ухвалив постанову, яка створює єдиний підхід до сертифікації операторів протимінної діяльності. Відтепер цей процес буде максимально цифровізований та стане більш доступним для підприємств та організацій, які бажають працювати у сфері розмінування.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 2 лютого.

"Для пришвидшення очищення та розмінування території України ми маємо оптимізувати кожну складову усього комплексу протимінної діяльності. Сертифікація операторів протимінної діяльності — один з дуже важливих напрямків", — заявив він.

За його словами, Україна зацікавлена в залученні якомога більшої кількості операторів — і іноземних, і вітчизняних. Запуск експериментального проекту дозволяє зробити процес сертифікації уніфікованим та більш зрозумілим для операторів.

Своєю чергою перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що ці зміни дозволять "зменшити бюрократію та встановити чіткі правила для всіх учасників процесу". До того ж сертифікація стане більш доступною для підприємств та організацій, які бажають працювати у сфері протимінної діяльності.

Експериментальний проект передбачає введення єдиних термінів дії сертифікатів (три роки — первинні сертифікати, п'ять років — продовжені). Сертифікація урядових операторів ПМД здійснюватиметься безоплатно. 

Шмигаль додав, що у грудні минулого року в Україні було 26 сертифікованих операторів протимінної діяльності. На початку лютого їх вже 29. Ще 48 операторів у процесі сертифікації.

"У 2023 році у нас було 1500 саперів. У 2024 році їх уже буде 3,5 тисячі", — заявив прем'єр.

До того ж станом на 1 січня 2023 в Україні практично не було машин для гуманітарного розмінування. На початку цього року таких спеціальних машин вже 55.

Нагадаємо, на початку січня три країни-члени Північноатлантичного альянсу — Туреччина, Румунія та Болгарія об'єднали зусилля для пошуку мін у Чорному морі та підписали меморандум. Дані зусилля спрямовані на підвищення безпеки судноплавства та на підтримку експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 18:19