Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW пояснили, чому ЗСУ не відступають від Бахмута

ЗСУ продовжують захищати Бахмут, попри складну ситуацію в регіоні. Боротьба за це місто наразі стратегічно важлива, адже може серйозно пошкодити найкращі сили ПВК "Вагнера".

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики розповіли, що сам Бахмут не є значущим в операційному чи стратегічному відношенні. Мовляв, його окупація є необхідною, однак її недостатньо для подальшого просування Росії в Донецькій області

"Російські сили вже зазнали таких великих втрат у боях за місто, що їхня атака, швидше за все, досягне кульмінації після того, як вони захоплять його (Бахмут, — ред.) – якщо не раніше. Таким чином, втрата Бахмуту не викликає великого оперативного чи стратегічного занепокоєння для України", – пишуть в ISW.

За даними Інституту, наразі поблизу Бахмута воюють переважно елітні групи ПВК "Вагнера", російські повітряно-десантні підрозділи, а також війська нижчої якості. Водночас РФ нещодавно змінила тактику й залучила до бою якісніших операторів спецназу та елементи звичайних сил.

Аналітики припускають, що серед "вагнерівців" все ще є ув’язненні, хоча й у меншій кількості, ніж раніше. Однак ПВК зараз залучає до боротьби своїх найкращих солдатів, які виснажуються разом із призовниками. Відтак, битва за Бахмут може серйозно ослабити найкращі сили ПВК "Вагнера". Через це Росія може втратити її найефективніші й найважчі для заміни ударні війська.

Окрім цього, в ISW не виключають, що атаки "Вагнера" можуть досягнути кульмінації перед взяттям міста. Тоді армії РФ доведеться обирати між відмовою від зусиль або киданням у бій більшої кількості високоякісних військ. 

В ISW вважають, що очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин боїться, що його сили витрачаються саме на це. Натомість, на думку аналітиків, ослаблення або знищення елітних бойових сил "Вагнера" матиме позитивні наслідки за межами поля бою.

Нагадаємо, раніше секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов розповів, що ситуація в Бахмуті Донецької області важка. Проте про оточення міста не йдеться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.03.2023 07:41