Новий президент Аргентини Хав'єр Мілей. Джерело: AP

В Аргентині обрали нового президента: він підтримує Україну та не любить комуністів

У неділю, 19 листопада, в Аргентині обрали нового президента. Ним став правий лібертаріанець Хав'єр Мілей. Йому 53 роки, він економіст, конгресмен і колишній телеексперт, обіцяв покращити економіку країни "шоковою терапією" та підтримує Україну.

Про це повідомив Reuters. Мілей у виборчій кампанії пообіцяв радикальні зміни, спрямовані на виправлення десятиліть неефективної політики. Ця стратегія знайшла підтримку в населення, яке потерпає від падіння економіки, тривалого знецінення валюти й одного з найшвидших у світі рівнів інфляції.

Після повномасштабного вторгнення Росії Хав'єр Мілей підтримав Україну та висловлював готовність зустрітися з президентом Володимиром Зеленським.

"Якщо ми захищаємо ідеї свободи, ми не можемо підтримувати та приймати вторгнення Росії до України", — зазначав Мілей.

За результатами підрахунку 93% бюлетенів після другого туру виборів у неділю, Мілей набрав 56% голосів проти 44%, які аргентинці віддали за міністра економіки Сержіу Масу. Після оголошення результатів виборів переможець визнав, що на Аргентину "чекають колосальні проблеми: інфляція, відсутність роботи та бідність".

"Ситуація критична, і тут немає місця прохолодним напівзаходам", — сказав Мілей, виступивши за радикальні реформи.

Зокрема, у передвиборчій програмі він пропонував закрити центральний банк, відмовитися від песо на користь американського долара та помітно знизити витрати в державній сфері. Також він засудив існування в Аргентині "каст" і обіцяв боротися з корупцією. Ці потенційно болючі реформи знайшли відгук у виборців, незадоволених економічною кризою. Деякі аргентинці схарактеризували голосування як вибір "меншого зла".

"Можливо, не з усім, що каже Мілей, я погоджуюся або з чим можу ототожнитися, але він — наше майбутнє. Мілей представляє майбутнє для таких молодих людей", — сказала 20-річна студентка Ірен Соса.

Перемога Мілея похитує політичний ландшафт Аргентини та її економічну дорожню карту, а також може вплинути на торгівлю зерном, літієм і вуглеводнями. Хав'єр Мілей виступав за тісніші зв'язки зі США, критикував Китай і Бразилію: сказавши, що він не матиме справу з "комуністами".

Попри це, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва побажав новообраному президентові Аргентини "удачі й успіху", додавши, що важливо "дотримуватися демократії". Колишній президент США Дональд Трамп привітав Мілея та сказав, що лібертаріанець знову зробить Аргентину великою. Тим часом президент Колумбії Густаво Петро заявив, що це "сумний день" для регіону. Мілей рішуче виступає проти абортів, за послаблення законів про зброю та критикує аргентинського папу Франциска.

Нагадаємо, що на початку цього року Бразилія й Аргентина виступили з ініціативою щодо створення нової валюти, яку можуть назвати "сюр". Такий план обговорили на саміті в Буенос-Айресі. Насамперед увагу хотіли зосередити на тому, як це може сприяти регіональній торгівлі та зменшити залежність країн від долара. Однак зараз після виборів втілення в життя такої ідеї виглядає мало реальним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.11.2023 11:19