Фото: росЗМІ

В армії РФ розгорається конфлікт через небажання башкирів воювати проти України, — Нацспротив

Мобілізовані башкири намагаються уникати прямої участі у бойових діях в Україні на тлі протестів у Башкортостані. Вони були спровоковані затриманням місцевого екоактивіста й одного з лідерів башкирського національного руху Фаїля Алсинова. 

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

У відомстві зазначають, що після арешту Алсинова та засудження його до чотирьох років колонії, російська поліція масово застосувала силу щодо мітингарів. Протести охопили значну територію Башкортостану, включно зі столицею регіону — Уфою.

Башкири не беруть участь у бойових зіткненнях

Нацспротиву вдалось зафіксувати наявність відповідних преференцій в окупаційному війську за етнічною ознакою. Офіцери башкирської національності переводять своїх земляків у небойові підрозділи та постійно заохочують нагородами. Зокрема башкири перемістились у другий ешелон на Кремінському напрямку та поблизу Авдіївки, обмежившись лише логістичною підтримкою та ремонтно-евакуаційним забезпеченням передових підрозділів росіян.

У такий спосіб вони намагаються максимально вберегти мобілізованих башкирів, щоб продовжити народно-визвольний рух у Башкортостані. На цьому тлі росіяни, які воюють на передовій, вже неодноразово мали конфлікти з представниками татарських національностей.

Що відомо про Фаїля Алсинова

Фаїль Алсинов — відомий башкирський громадський діяч. Він брав активну участь у протестах за збереження гори Куштау, очолював організацію "Башкорт", яка виступала за суверенітет Башкортостану (ліквідована після визнання екстремістською у 2020 році). 

Справу проти Алсинова порушили на прохання місцевого губернатора Радія Хабірова.

Нагадаємо, на початку грудня у Росії дружини та матері мобілізованих вийшли на акції протесту. Кремль намагався стримати обурення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 06:32