Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

В Іспанії заарештували хакерів, які проводили кібератаки проти України, — ISW

Іспанська влада заарештувала трьох осіб, яких звинуватила у проведенні кібератак у складі відомої проросійської хакерської групи. Свою діяльність вона спрямувала проти України та її союзників із НАТО.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Трьох осіб у Манакорі (Балеарські острови) та провінції Андалусія заарештували за проведення хакерських атак типу DDoS, спрямованих на державні установи та стратегічні сектори країн, що підтримують Україну. Атаки відбулися після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Цивільна гвардія Іспанії зазначила, що хакери належать до російської "хактивістської" групи "NoName057(16)" і що вона продовжує розслідувати декілька версій для встановлення учасників кібератак.

"NoName057(16)" — це проросійський кіберколектив, який виник у березні 2022 року. Спочатку він націлювався на українські урядові та медійні сайти, але згодом розширив свою діяльність на західні урядові, економічні та логістичні структури, в тому числі в країнах-членах НАТО.

"NoName057(16)" покладається на волонтерів для проведення своїх кібератак і раніше опублікував власний краудсорсинговий ботнет "DDoSia" разом з інструкціями російською та англійською мовами щодо використання DDoSia для проведення DDoS-атак.

"NoName057(16)" неодноразово наголошував на своїй готовності співпрацювати з іншими кіберсуб'єктами, з якими він поділяє "схожі цінності", і раніше співпрацювала з іншими відомими російськими кіберсуб'єктами — "Killnet", "XakNet Team" та "CyberArmyofRussia_Reborn".

"У статті, опублікованій у вересні 2022 року й оновленій у квітні 2024 року, Mandiant Intelligence з помірною впевненістю стверджує, що "XakNet Team" і "CyberArmyofRussia_Reborn" координують операції зі спонсорованим Головним розвідувальним управлінням Росії "Sandworm", або Advanced Persistent Threat (APT) 44, і що Killnet, ймовірно, також має "обмежені" зв'язки з російським ГРУ", — зазначили в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Президент України Володимир Зеленський 19 липня поспілкувався з колишнім президентом США та кандидатом у президенти від Республіканської партії Дональдом Трампом і обговорив завершення війни в Україні
  • Українські безпілотники завдали ударів по російському аеродрому в Ростовській області в ніч з 19 на 20 липня
  • Міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов і міністерство оборони Росії продовжують використовувати зустрічі з афілійованими з Кремлем мілблогерами, щоб спробувати відновити імідж серед провоєнних російських ультранаціоналістів і представити Бєлоусова як ефективного менеджера
  • Російська влада, ймовірно, намагається посилити примусові заходи, спрямовані на те, щоб справити враження на мігрантів, яким загрожує депортація на військову службу
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Вовчанська, Сватового та Донецька
  • Пов’язане з Кремлем ділове видання "Коммерсант" 19 липня повідомило, що низька якість запчастин призвела до зупинки п’яти транспортних літаків міністерства оборони Росії Іл-76МД-90А

Нагадаємо, 15 липня стало відомо, що Іспанія розпочала надання Україні нового пакета військової допомоги. Він містить 10 танків Leopard 2 2A4, декілька екскаваторів та протитанкові ракети.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.07.2024 07:37