Фото ілюстративне. Джерело: Telegram Володимира Зеленського

В ISW назвали головну мету ударів Росії по українських портах

Росія завдає ударів по українських портах для того, щоби підірвати міжнародну підтримку України. У Кремлі прагнуть підштовхнути українську владу до дострокових переговорів.

Таку інформацію оприлюднили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Російські війська атакували цивільні судна, пришвартовані в українських портах, учетверте з 5 жовтня, що є частиною очевидної російської ударної кампанії, спрямованої на портові райони з метою підірвати український зерновий коридор, підірвати міжнародну підтримку України та підштовхнути Україну до дострокових переговорів", — йдеться у звіті аналітиків.

Вони зауважили, що російські війська завдали удару балістичною ракетою по Одеському порту вдень 14 жовтня, влучивши в цивільні судна NS Moon під прапором Белізу та суховантаж Optima під прапором Палау, а також в портову інфраструктуру та зерновий склад.

Російські удари 7 жовтня завдали шкоди Optima. Українські джерела повідомили, що російські сили останнім часом завдавали ударів по цивільних суднах, пришвартованих в Одеському порту в ніч з 5 на 6 жовтня, а також 7 і 9 жовтня.

Російські ультранаціоналістичні блогери відреагували на удар 9 жовтня риторикою, що підтримує наративи Кремля, спрямовані на підрив довіри до зернового коридору, а також намагаючись виправдати цей удар. Блогери прямо закликали до подальших російських ударів по українській зерновій інфраструктурі, цивільних суднах в українських портах та інших цілях, які би погіршили економічний потенціал України.

"Російські удари по цивільних суднах та іншій інфраструктурі зернового коридору майже напевно спрямовані на те, щоби підірвати впевненість Заходу в здатності України забезпечити та захистити коридор, вплинути на дискусії, які тривають на Заході, про довгострокову підтримку України та перешкодити економічному виживанню України під час війни", — зробили висновок в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов прибув до Китаю з офіційним візитом 14 жовтня, підкресливши продовження оборонного співробітництва Росії та КНР на тлі двосторонніх військово-морських навчань у Тихому океані.
  • Російські джерела стверджували, що російські війська відбили позиції в Курській області.
  • Нещодавно українські сили відновили позиції в центрі Торецька.
  • Російські війська нещодавно провели механізований наступ у зменшеному батальйоні на Кураховому напрямку та підтвердили наступ на північний схід від Вугледара.
  • Російське опозиційне видання "Верстка" повідомило: джерела в адміністрації президента Росії заявили, що кремлівська програма "Час героїв", яка залучає ветеранів війни в Україні на державні посади після повернення до Росії, покликана підвищити популярність контрактників. військову службу та посилити набір.
  • Російські окупаційні чиновники продовжують патологізувати українську ідентичність, намагаючись навчати дітей в окупованій Україні.

Нагадаємо, нещодавно видання The Telegraph повідомляло, що ще з вересня Російська Федерація поновила ракетні обстріли Одеси, намагаючись перешкодити експорту українського зерна й іншого продовольства. Такими атаками Москва може випадково спровокувати війну з Північноатлантичним альянсом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.10.2024 07:39