Літаки F-16. Джерело: Міноборони України

В ISW пояснили, що дозволить Україні ефективно використовувати винищувачі F-16

Україні необхідно продовжити зусилля щодо знищення російських засобів протиповітряної оборони в російському тилу та на окупованій території за допомогою західної зброї великої дальності. Це дасть можливість ефективно використовувати літаки F-16.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, Україна підтвердила, що отримала першу партію винищувачів F-16 американського виробництва. Президент Володимир Зеленський оголосив 4 серпня, що Україна отримала невказану кількість F-16 із невказаних західних країн, і особливо подякував Данії, Нідерландам та США. The Economist повідомив 4 серпня, що Київ наразі отримав 10 з обіцяних 79 літаків і що українські сили повинні мати можливість літати на 20 F-16 до кінця 2024 року. 

ISW продовжує оцінювати, що Україні знадобиться значна кількість літаків F-16, щоб розмістити їх у масштабах, необхідних для того, щоб держава досягла успіху в інтеграції літаків з фіксованим крилом у свою ширшу парасольку протиповітряної оборони. Також для ефективного використання західних винищувачів Силам оборони необхідно знищувати російські системи ППО у тилу окупантів.

Нагадаємо, 4 серпня президент Володимир Зеленський офіційно підтвердив, що Україна отримала перші американські винищувачі F-16. Він не розкрив деталі, які саме завдання будуть виконувати або вже виконали перші F-16.

Водночас гарант уточнив, що тієї кількості літаків F-16 та навчених пілотів поки що недостатньо, але Україна очікує на додаткові винищувачі від країн-партнерів, а наші пілоти й інженери продовжують проходити відповідні навчання та тренування.

Своєю чергою головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський заявив, що з появою винищувачів F-16 наша держава зможе більше збивати російських ракет та літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.08.2024 06:22