Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW вказали на важливий фактор після прориву ЗСУ першої лінії оборони на Півдні

Українські військові офіцери дали відвертий і прямий коментар про перспективи подальшого наступу українських військ у західній частині Запорізької області та зазначили, що низка підготовлених російських оборонних позицій безпосередньо попереду та південніше українського наступу може бути менш складною для українських сил. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Так, командувач Таврійською групою військ бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач українського угрупування на півдні України, розповів, що українські сили рішуче прорвали "першу лінію оборони" російських сил і що він очікує на швидші успіхи України, оскільки українські сили давитимуть на слабшу "другу лінію" оборони. Українські сили просунулися до чергової серії підготовлених російських оборонних позицій на певних ділянках у районі Роботиного на заході Запорізької області, хоча багато російських джерел стверджують, що ці позиції є першим, а не другим оборонним шаром у багатоешелонованій російській армії оборони Півдня України. Українські чиновники та російські військкори використовують різну термінологію для опису тих самих позицій. Російські джерела характеризують першу серію позицій, які раніше прорвали українські війська як передову лінію, не надаючи їй порядкового номера.

Мапа ISW

Тарнавський заявив, що російські сили витратили 60 відсотків свого часу та ресурсів на будівництво низки оборонних позицій, які українські війська зараз прорвали, і лише 20 відсотків на кожен із двох наступних оборонних верств далі на південь. Ця серія прорваних російських оборонних позицій є системою взаємопов'язаних російських траншів і бліндажів, що охороняються протитанковими ровами та щільними мінними полями, і повідомлення Тарнавського підтверджує попереднє спостереження ISW про те, що російські війська, можливо, не проводили настільки ж складну підготовку шарів, зокрема, щодо щільності мінних полів. Російські оборонні позиції неоднакові за силою по всій лінії фронту у західній Запорізькій області, а опис Тарнавським слабших оборонних позицій Росії може стосуватися лише найближчого району Роботиного. Тарнавський також прокоментував вагомість українських зусиль в інших частинах півдня України та припустив, що наступ українських сил у західній частині Запорізької області є оперативним пріоритетом.

Нагадаємо, на даними видання The New York Times, російська армія намагається будь-якими засобами зупинити контрнаступ ЗСУ у Запорізькій області, а тому змінила тактику — тепер ворог підпалює свої мінні поля. Росіяни заливають легкозаймистою речовиною території, де розташовані мінні поля, а при спробах розмінування скидають з дронів гранати, "викликаючи море вогню та вибухів".

Також військові Російської Федерації розгорнули "резервну армію" у Луганській області. Частина окупантів з цього напрямку передислокувалися зупиняти український контрнаступ на Півдні України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2023 05:59