Колаж TrueUA

В Україні через блокаду польського кордону може здорожчати автогаз. Чи очікувати дефіциту пального?

Через потребу об'їжджати польську ділянку кордону при імпорті скрапленого газу через Словаччину й Румунію, здорожчання автогазу може становити до трьох гривень за літр. 

Про це повідомив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн у коментарі "Укрінформ".

"Через блокаду польського кордону може подорожчати автогаз, але дефіциту не прогнозується", — сказав він.

Водночас він нагадав, що сусідня Польща залишається великим постачальником автогазу для України.

"По скрапленому газу очікуємо здорожчання. Але, якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу", — зазначив Куюн.

На ринок бензину та дизельного пального впливу наразі експерт не прогнозує, адже постачальники цього пального уже пристосувалися до блокади. 

Водночас польські фермери поки що не блокують перевезення пального залізницею, але якщо це станеться, то викличе для України відчутні проблеми.

"Що стосується залізниці, поки що ознак блокування перевезень нафтопродуктів не бачимо. Постачальники, в тому числі Orlen, планують відвантаження", — зауважив Куюн.

Нагадаємо, за даними голови фінансового комітету Верховної Ради України Данила Гетманцева, у січні найбільше подешевшав автогаз — на 14,5% або на 4,84 гривні на літрі, подешевшали також бензин і дизельне пальне.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.02.2024 13:16