Фото ілюстративне. Джерело: libkos

В Україні хочуть змінити пріоритети в підтримці людей з інвалідністю

Український уряд розробляє програму, яка мала би надати людям з інвалідністю більше економічної самостійності замість звичних соціальних виплат. Таким чином у Мінсоцполітики хочуть дещо змінити ситуацію в цій сфері.

Про це повідомив міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі "Укрінформ: Вечірній стрім". За її словами, через війну кількість людей з інвалідністю стрімко зростатиме. Тому держава повинна змінювати напрямок своєї допомоги таким людям.

"Варто порушувати питання: чи всі види соціальної підтримки ми маємо зберігати на колишньому рівні? Наприклад, якщо людина пройшла якісну реабілітацію, ми забезпечили її протезом, перенавчанням, допомогли облаштувати, з урахуванням її особливих потреб, помешкання й робоче місце, і, якщо вона хоче працювати, надали їй роботу, яка приносить 10-20 тисяч гривень, то чи є сенс виплачувати їй пенсію у дві тисячі гривень і обмежувати у трудових правах?" — зазначила міністр.

На її думку, краще витратити кошти на те, щоби допомогти людині зі супроводом на робочому місці, яке необхідно облаштувати з урахуванням всіх потреб особи з інвалідністю.

"Вважаю, краще замість мізерної виплати надати людині якісну соціальну послугу та забезпечити її економічну самостійність. Це набагато ефективніше", — наголосила Жолнович.

Вона також додала, що через війну середній вік людини з інвалідністю в Україні знижується.

Нагадаємо, що на початку жовтня Міністерство охорони здоров’я підготувало проект закону, який покликаний змінити методологію встановлення інвалідності. Зокрема, у документі пропонується замість інвалідності увести оцінку втрати функціональності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.10.2023 14:39