Фото: РПЦ

В Україні можуть заборонити проросійські релігійні організації

У Верховній Раді зареєстрували проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" (№8371). Згідно з документом, в Україні можуть заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних із країною-агресором.

Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За словами представника уряду, документ спрямований на "забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів".

"Проектом закону передбачено внесення змін до ЗУ "Про свободу совісті та релігійні організації", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань", якими унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України", —  йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року СБУ проводила численні обшуки на об'єктах, які використовує УПЦ МП. Там знаходили російські паспорти, матеріали, що прославляють "русскій мір", російські гроші й паспорти.

Відомо, що наприкінці грудня Міністерство культури та інформаційної політики заявляло, що рекомендуватиме не продовжувати терміни оренди УПЦ Московського патріархату Успенського та Трапезного храмів у Національному Києво-Печерському заповіднику.

Додамо, 19 січня в Україні порушили кримінальну справу проти скандального митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла, більш відомого у мережі як Паша "Мерседес". Справу порушили на основі звернення нардепа Ярослава Юрчишина. 

Суспільство, 19.01.2023 20:30