Фото: koda.gov.ua

В Україні можуть закрити деякі вищі навчальні заклади, — Міносвіти

В Україні планують зменшити кількість вищих навчальних закладів та підвищити їхню якість. Вже розроблено відповідний законопроект.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький в інтерв’ю The Ukrainians.

"Розроблено законопроект про передумови модернізації мережі закладів вищої освіти. Насправді ж це законопроект не лише про зменшення кількості університетів, а ще про покращення їхньої якості. Чому він потрібен, можна пояснити простою математикою. Цього року в Україні було приблизно 360 тисяч випускників шкіл. 15 років тому, у 2008-му, це число сягало 640 тисяч", — сказав він.

Водночас, згідно з прогнозом посадовця, до 2033 року в країні буде близько 300 тисяч випускників за умови звільнення окупованих територій. Заступник міністра також наголосив, що 2008 року в Україні було приблизно 350 вищих навчальних закладів, у яких у середньому навчалося по 6700 студентів. До 2021 року кількість ЗВО зменшилася до 300, проте на кожен із них припадало вже по 3400 студентів.

"Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але можна зрозуміти, що вона є ще меншою. Зважаючи на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес. Переконати людей, які працюють усе життя в одному закладі, що завтра вони мають об'єднатися з іншим, у тому числі з конкурентом, доволі проблематично", — додав Винницький. 

Як зазначає Винницький, на сьогодні в Україні діє приблизно 170 державних університетів, не рахуючи філій. У результаті реформи має залишитися приблизно 100. Чиновник зауважив, що у Міносвіти намагаються зробити ці зміни плавними. Так, з кожним роком фінансування закладів, які не дотягують до певних критеріїв, зменшуватиметься. При цьому фінансування тих ЗВО, які виконують критерії, зростатиме.

Нагадаємо, раніше заступник міністра освіти України з питань вищої освіти Михайло Винницький заявляв, що вартість навчання В Україні на контрактній формі на деяких спеціальностях може підвищитися. 

До того ж Міністерство освіти та науки має намір запровадити нову систему вступу для абітурієнтів на навчання за державним замовленням. Зокрема, "бюджетних" місць стане більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Суспільство, 15.01.2024 18:51