Фото ілюстративне зі соцмереж

В Україні обмежили мобілізацію чоловіків віком понад 50 років, але є нюанс, — нардеп

В Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Такою є загальна позиція військового керівництва.

Про це заявив народний депутат, член комітету з національної безпеки й оборони Верховної Ради України Федір Веніславський у коментарі Liga.net.

Він підтвердив, що в директиві командування Сухопутних сил Збройних сил України, про яку раніше повідомляв у своєму Telegram-каналі інший народний депутат Олексій Гончаренко, насправді є положення, яке обмежує мобілізацію чоловіків віком 50-60 років.

За словами Веніславського, такий підхід — це загальна позиція військового керівництва.

Народний депутат уточнив, що після 50 років призиватимуть лише тих, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності. При цьому окреме мобілізаційне розпорядження видає Генеральний штаб Збройних сил України.

Раніше, 23 вересня, Гончаренко також заявив про існування директиви командування Сухопутних військ, яка забороняє мобілізацію обмежено придатних осіб віком 18-25 років. Командування Сухопутних військ її підтвердило.

Згідно з чинним законодавством, мобілізації під час війни підлягають військовозобов'язані чоловіки, придатні за станом здоров'я, від 25 до 60 років без досвіду військової служби. Раніше нардепи обговорювали ідею знизити мобілізаційний вік з 60 до 50 років — однак далі за розмови ця ініціатива не пройшла.

Нагадаємо, військові пояснювали, що чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку. Проте у деяких випадках таких військовозобов'язаних можуть мобілізувати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.09.2024 22:35