Фото ілюстративне зі соцмереж

В Україні очікується зростання цін на хліб: експерт назвав причини

В Україні найближчим часом очікується подорожчання хліба. Причина — зростання цін на сировину та електроенергію. 

Про це розповів віце-президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Олександр Тараненко в ефірі "Київ24".

"Здорожчання хліба та інших хлібобулочних виробів, це наслідок здорожчання собівартості. Говорити про те, що збільшиться рентабельність, не доводиться. Вона тільки падає, бо ми не встигаємо компенсувати зростання цін на сировину здорожчанням продукції", — пояснив він.

За його словами, у травні-червні ціни на сировину зросли на 40%, через що станом на сьогодні пекарі мають нульову рентабельність. Також на витрати впливає і ситуація з енергетикою.

"Ми не припиняємо виробництво, але змушені працювати на дизельних генераторах, а електроенергія від генераторів у 2,5 раза дорожча, ніж від мережі. Це призводить до збільшення витрат та зростання цін", — зазначив експерт.

Водночас він попередив, що найближчим часом різкого зростання цін не очікується, але до цього варто бути готовим.

"Найближчим часом я не бачу підстав для різкого зростання цін на хліб, але, якщо зважати на нинішні тенденції на ринках зерна та борошна, то ми очікуємо зростання цін", — підсумував Тараненко.

Нагадаємо, аналітики проекту EastFruit напередодні заявили, що в Україні різко зросла вартість моркви. При цьому ціни на овоч із борщового набору уже вдвічі перевищили торішні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2024 17:10