Фото: КМДА

В Україні офіційно з'явилась професія "демінер": чому вона важлива

В Україні на офіційному рівні з'явилася професія "демінер". Це фахівці, які навчені пошуку вибухонебезпечних предметів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства економіки, Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)". Також він відповідає всім міжнародним вимогам.

Водночас розроблений стандарт передбачає п'ять рівнів підготовки. Отриманий людиною базовий рівень підготовки дозволить залучати фахівця до нетехнічного обстеження, а наступний рівень надає можливість проводити технічне обстеження. Далі спеціалістів будуть допускати до розмінування територій, будівель тощо.

"На базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дозволить після отримання акредитації від Міністерства освіти випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями", — зазначили в міністерстві.

Розробка професійного стандарту "демінерів" була ініціативою Мінекономіки. ТОВ "Шериф-Розмінування" у тісній співпраці із фахівцями міністерства підготувало текст стандарту з урахуванням пропозицій ключових стейкхолдерів сектору.

"Дотепер оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність професійного стандарту створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів", — наголосив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

За словами директора ТОВ "Шериф-Розмінування" Євгенія Антипенка, люди з інвалідністю, включно з тими, хто має ампутації, матимуть можливість працювати на посаді демінера у нетехнічному обстеженні території за допомогою дронів та іншої техніки.

Нагадаємо, раніше заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий повідомляв, що потенційно замінованими в Україні наразі залишаються понад 140 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти тривалий час.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.08.2024 19:55