Фото: соцмережі

В Україні пропонують скасувати вечірню та заочну форми навчання: в Раді зареєстрували законопроект

Народні депутати пропонують не проводити набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №10092 "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року".

Документ пропонує не набирати бакалаврів та магістрів на вечірню та заочну форми навчання. Натомість у 2024 році вишам пропонують орієнтуватись на розвиток дистанційної та дуальної форми здобуття вищої освіти. Ініціаторами законопроекту стали нардепи Сергій Бабак, Георгій Мазурашу, Олена Лис, Роман Грищук, Ірина Борзова та інші. Зараз він перебуває на розгляді освітнього Комітету Ради.

"Ми пропонуємо більше не проводити набір на заочну та вечірню форми навчання, натомість розвивати дистанційну і дуальну форму здобуття освіти поряд з очною. Всі, хто вже навчаються за цими формами – будуть продовжувати до закінчення навчання", — наголосив Бабак.

Документ також регулює питання вступу до вишів у 2024 році та складання державної підсумкової атестації. Цьогоріч ДПА скасують для всіх учнів, крім учнів четвертих класів, які братимуть участь у пілотному ДПА, що анонсували в УЦОЯО.

"Пропонується не проводити ДПА в 2024 році, а провести тільки пілотування ДПА після початкової школи в обраних школах, які погодяться на пілотування. Орієнтовно, це буде стосуватись 2000 дітей", — пояснює нардеп.

Згідно із законопроектом, цього року конкурсний відбір до вишів має здійснюватися за результатами ЗНО 2021 року або вступних випробувань 2022-2024 років (НМТ), проведених з використанням творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках. У 2024 році НМТ включає українську мову, математику, історію України та предмет на вибір (фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література).

Раніше повідомлялось, що війна суттєво вплинула на освітній процес в Україні, тому на школярів з 1 вересня чекають певні зміни. Про п'ять основних нововведень у школах повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністерство освіти та науки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 28.09.2023 18:51