Фото: ілюстративне. Джерело: wing.com.ua

В Україні розробили систему РЕБ, яка глушить російські FPV-дрони (фото)

В Україні розробили систему радіоелектронної боротьби (РЕБ), яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів. Дане обладнання наші військові вже активно використовують на ролі бою.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Учасники кластера Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів", — написав він у Telegram.

За його словами, система генерує білий шум у радіочастотному діапазоні 850–940 МГц, і FPV-дрон втрачає звʼязок з оператором і стає некерованим.

"Радіус роботи — від 250 метрів, якщо відстань між дроном та оператором дрона — 3 000 метрів. Система швидко починає працювати після увімкнення, їй для цього потрібно не більше 0,5 секунди", — проінформував міністр. 

Федоров підкреслив, що обладнання вже активно використовують українські військові. ЗСУ називають AD Counter FPV одним з найякісніших портативних РЕБ.

Фото: Telegram Михайла Федорова

Фото: Telegram Михайла Федорова

"Одна з переваг системи — вона легка, без акумулятора важить три кілограми, а ще в неї є тринога, тому її зручно встановлювати на машини", — додав він.

Варто зазначити, що за запитом військових розробники створили ще одну модифікацію AD Counter FPV — у формі рюкзака. Її також активно використовують військові. Вона зарекомендувала себе як незамінна річ.

Нагадаємо, Україна вперше законтрактувала роботизовані турелі "ШаБля". Це куленепробивна автоматизована система під кулемети, що допомагає бійцям дистанційно знищувати ворога. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 23.01.2024 21:56