Фото: соцмережі

В українські школи планують повернути ДПА, але зі змінами: як вдосконалять тестування

В Україні планують відновити державну підсумкову атестацію (ДПА), але вона буде удосконалена. Тестування проводитимуть для учнів четвертих та дев'ятих класів. 

Про це повідомили на офіційній сторінці Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). 

Навесні 2024 року для учнів, які завершили навчання в четвертих класах, відбулося перше випробування деяких частин ДПА. Результати пілотної атестації показали, що модель оцінювання результатів вимагає певних змін, тому у 2025 році в УЦОЯО проведуть удосконалене тестування. Водночас пілотне тестування для учнів дев'ятих класів планують провести аж у 2026 році.

 "У 2025 році УЦОЯО планує проведення другого етапу пілотування ДПА-4. Дані, отримані за його підсумками, не позначаться на підсумкових (річних) оцінках учнів (учениць), натомість їх буде використано для уточнення підходів до оцінювання, розроблення моделі тестування, яка має забезпечувати якомога повніше охоплення обов’язкових результатів навчання", — пояснили у центрі.

Планується, що найбільш ймовірним форматом проведення ДПА для дев'ятикласників буде комп’ютерне тестування, результати якого будуть доступні не лише для педагогів, а для учнів. Здобуті знання та навички школярів оцінюватимуть не лише в галузі мови, літератури й математики, а також:

  • історії;
  • іноземних мов;
  • громадської освіти;
  • природничих галузей.

"Проведення ДПА-9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами — починаючи від якості техніки в закладах і завершуючи дотриманням академічної доброчесності під час проведення тестувань тощо", — пояснили в УЦОЯО.

На сьогодні у центрі вже працюють над проектом вимог до технічного завдання для програмного засобу, який використовуватимуть заклади освіти під час тестувань у межах ДПА-9. 

ДПА в Україні

ДПА — державна підсумкова атестація — це перевірка того, наскільки освітній рівень випускників загальноосвітніх навчальних закладів відповідає державним вимогам. 

У 2022 році Кабмін прийняв проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року", яким передбачалося скасування проходження державної підсумкової атестації (ДПА) для випускників 2022-2023 навчального року. Але 9 березня 2023 року народні депутати прийняли рішення про повернення ДПА у 2024 році. Визначили також обов'язкові предмети: українську мову, математику, історію України та будь-яку іноземну мову, крім російської.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки затвердило план політики "Школа офлайн", за допомогою якого до очного навчання планують повернути 300 тисяч українських дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.08.2024 03:22