Ігор Кузін. Джерело: Ukraine Media Center

В Україну доставили оновлену вакцину Pfizer: вона є специфічною проти "Омікрону"

Зараз на території України циркулюють усі субваріанти "Омікрону". Якщо раніше йшлося про близько 13 різних підтипів, то зараз їх уже нараховується 17.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час брифінгу в Ukraine Media Center. За його словами, в Україну вже доставили оновлену вакцину Pfizer, яка є специфічною проти штаму коронавірусу "Омікрон" і його варіантів.

Водночас Кузін порадив не чекати підйому захворюваності та поновити свій вакцинальний курс. Окрім того, він нагадав, що інші вакцини проти коронавірусу, які використовує Україна, є ефективними проти будь-якого його штаму.

"Вакцина захищає від важкого перебігу коронавірусної інфекції, від ризику померти внаслідок саме коронавірусної інфекції. Тому дуже важливо розуміти, що якщо ви щеплені звичайним курсом, або на початку пандемії щепилися, наприклад, вакциною AstraZeneca, то імунітет, який сформований, є цілком достатнім і не потрібно шукати чогось іншого", — додав він.

Головний державний санітарний лікар України також наголосив, що найвразливішими до важкого перебігу та летальних випадків внаслідок захворювання на ковід є люди з групи ризику.

"Стосовно кількості, то з жовтня це 343 летальні випадки, і на, жаль, є дві дитини віком до 17 років", — зазначив він.

Водночас, за словами Ігоря Кузіна, зараз щонайменше 12 мільйонів українців навіть не мають другого бустера, тобто вони не мають повноцінного імунітету. Однак, наголосив він, вакцинація має бути основою для профілактики здоров’я кожного українця.

Нагадаємо, що в Рівненській області зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрон", який має назву "Арктур". Він характеризується підвищеним рівнем заразності порівняно з іншими різновидами "Омікрону".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.12.2023 14:55