Фото: proagro.com.ua

В уряді спростували інформацію про зупинку тимчасового морського коридору

Міністерство відновлення України заперечує зупинку роботи "зернового коридору".

Відповідне повідомлення оприлюднила ввечері 26 жовтня прес-служба відомства.

"Інформація щодо скасування або непрогнозовану зупинку тимчасового коридору для руху цивільних суден з та до портів Великої Одеси не відповідає дійсності. Всі встановлені ВМС ЗСУ наявні маршрути є дійсними та використовуються цивільними суднами", — заявляють у Міністерстві відновлення.

Зазначається, що всі встановлені ВМС ЗСУ наявні маршрути є дійсними та використовуються цивільними суднами.

"Враховуючи, що коридор було впроваджено в надскладних умовах військової агресії росії, його функціонування відбувається з урахуванням військової обстановки та погодних умов", — йдеться в повідомленні.

У відомстві також зазначили, що наразі в портах Одеса, Чорноморськ та Південний під завантаженням 23 судна.

"Всього коридором на вхід скористалося 51 судно. 33 судна експортувало понад 1,3 млн тонн української агропродукції та інших вантажів", — додали у міністерстві.

Варто додати, що вранці 26 жовтня київська консалтингова компанія "Барва Інвест" заявила, що Україна призупинила роботу нового "зернового коридору". Зазначається, що це сталося через можливу загрозу з боку російських військових літаків і морських мін.

При цьому наголошується, що напередодні Адміністрація морських портів України опублікувала повідомлення про те, що рух суден в і з коридору призупиняється з 26 жовтня 2023 року.

Російська блокада моря

Країна-агресорка у липні 2023 року заявила, що виходить із "зернової угоди". При цьому рашисти почали майже щодня обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру. Щоби продовжити експорт продовольства, Україна відкрила у Чорному морі тимчасові коридори для торговельних суден. Маршрути передусім призначені для виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах ще з початку війни.

Нагадаємо, що 10 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про швидкий запуск нового маршруту для експорту агропромислової продукції з нашої країни "Шляхами солідарності". Це відбуватиметься через території Молдови та Румунії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2023 20:59