Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені зафіксували суттєві зміни температури Атлантичного океану: до чого це може призвести

Науковці виявили рекордне зниження температури води в Атлантичному океані. Температура його поверхні досягла мінімуму для цієї пори року.

Як повідомляє видання Unilad, за останній рік температура поверхні океану на тлі глобального потепління досягла нових максимумів, проте ситуація кардинально змінилася, і температура поверхні раптово впала з рекордною швидкістю.

Так, Національне управління океанічних і атмосферних досліджень Сполучених Штатів Америки зазначає, що температура поверхні моря в Атлантиці почала охолоджуватися з травня. Наразі Атлантика є на кілька градусів холоднішою, ніж зазвичай для літньої пори року.

Вчені додають, що зараз океани є чутливими до багатьох погодних змін протягом року. Зазвичай протягом цього часу очікується підвищення температури в Атлантичному океані. Частково це відбувається через зміни клімату, які спричиняє людство своєю діяльністю. Природне явище під назвою Ель-Ніньо сприяє нагріванню поверхні океану, водночас Ла-Нінья навпаки сприяє охолодженню води в океані. Вчені зауважують, що Ель-Ніньо в Атлантиці, ймовірно, зміниться його аналогом Ла-Нінья.

"Обидві ці погодні моделі неймовірно складні та чутливі до пасатів, сонячного нагрівання та опадів, що ускладнює їх прогнозування. Однак неочікувана зміна температури води в Атлантиці та її передбачуваний перехід у Ла-Нінью, який, як правило, розпочнеться у вересні, дуже спантеличили експертів", — зазначає видання.

Доктор наук Університету Маямі Франс Філіп Тухен зауважив, що ці безпрецедентні зміни, очевидно, викликають занепокоєння щодо довкілля. Згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, зміни в погодних умовах Ель-Ніньо та Ла-Нінья можуть вплинути на кількість опадів на навколишніх континентах. Водночас такі погодні явища в Атлантиці збільшують ймовірність ураганів поблизу островів Кабо-Верде.

"Це також може вплинути на цикли океану — Атлантика потенційно затримує тихоокеанську Ла-Нінья в "перетягуванні канату", оскільки Тихий океан "намагається охолодитися, а Атлантика — зігріти", — додають вчені.

Видання зазначає, що наразі вчені стежать за тим, як Ла-Нінья впливає на Атлантику. Якщо цей вплив буде значним, прогнози щодо клімату навколишніх територій можуть змінитися до кінця року.

Нагадаємо, раніше Міжнародна група науковців у ході нового дослідження встановила, що гірські льодовики тануть швидше, ніж прогнозували до цього. Вони зменшуються до розмірів, яких дослідники не очікували побачити протягом найближчих років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 23.08.2024 14:45