Фото ілюстративне зі соцмереж

Верховний Суд уперше визнав законним перехід із московського патріархату до ПЦУ

Частина мешканців села Калинівка Житомирської області вирішила добровільно змінити канонічну приналежність. Вони захотіли перейти до Православної церкви України. Однак такий крок оскаржили в суді.

Про рішення повідомили на Facebook-сторінці Верховного Суду України.

Там повідомили, що судова палата для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав і цінних паперів Касаційного господарського суду передала справу на розгляд Великої палати Верховного Суду.

"Розв’язуючи питання про межі втручання держави у право на свободу віросповідання, Велика палата Верховного Суду як засадничим положенням керувалася тим, що завданням суду є визначення того, чи заходи, вжиті на національному рівні, є виправданими та пропорційними, а також наскільки виправданим є втручання суду у внутрішні справи релігійної громади", — розповіли представники Верховного Суду.

У суді також акцентували, що, з-поміж іншого, у цій справі сформульовані висновки щодо поняття релігійної громади, критеріїв членства в ній, способу реалізації права релігійної громади змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях, підстав втручання суду в здійснення цього права й особливостей юридичного оформлення такої зміни.

Нагадаємо, що в Москві відбувся соборний з'їзд Російської православної церкви під керівництвом московського патріарха Кирила, на якому "спеціальну військову операцію" назвали "священною війною". В Україні церква московського патріархату не погодилася з цим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.04.2024 08:31