Синод Православної церкви України. Джерело: pomisna.info

Православна церква України вилучила з календаря ім’я князя, який є символом російської пропаганди

Синод Православної церкви України вилучив з церковного календаря святого князя Олександра Невського. Замість нього постановив вшановувати 23 листопада іншого святого Олександра.

Про це повідомив сайт Православної церкви України (ПЦУ).

У п’ятницю, 2 лютого, синод ПЦУ ухвалив виключити святого Київського та Новгородського князя Олександра Невського з церковного календаря.

"Вилучити з Церковного календаря Православної церкви України день пам'яті блгв. кн. Олександра Новгородського (Невського), в схимі Олексія, 23 листопада", — йдеться у тексті.

Замість нього 23 листопада у ПЦУ вирішили святкувати пам'ять іншого Олександра — першоначальника обителі "Невсипущих".

Що відомо про Олександра Невського

Олександр Невський (1221 — 1263) номінально був князем Київським, однак доказів, що він перебував у Києві немає. Фахівці називають Олександра Невського яскравим символом російського політичного православ’я й російської пропаганди.

Історики кажуть, що багато з того, що про цього князя розповідають, насправді є історичними міфами, які складалися впродовж сторіч з пропагандистською метою. Тому зараз в Україні Олександра Невського сприймають не як історичну постать, а як образ російської пропаганди.

Нагадаємо журналіст Михайло Зигар у своїй колонці для The New York Times у вересні написав, колишній міністр культури Росії Володимир Мединський зараз перебуває на посаді помічника президента. Саме він є автором більшості статей, які потім публікують від імені Володимира Путіна. Насамперед ідеться про так звану "історичну" тематику диктатора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.02.2024 11:32