Фото: Офіс президента

Вибори в Україні під час війни: Зеленський назвав основні труднощі

Президент Володимир Зеленський заявив, що найбільшими складнощами для виборів в Україні під час війни є безпекові питання та фінансування кампанії.

Про це він повідомив під час спільної з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо пресконференції, передає "Укрінформ".

"Ми (на переговорах у Канаді, — ред.) навіть не порушували питання виборів, тому що сьогодні через безпеку воно не актуальне… Закон забороняє під час війни проводити ті чи інші вибори. Я готовий абсолютно. Безпека — складний елемент проведення виборів. Перша складність у тому, щоб вибори провели демократично і прозоро. Для цього потрібні незалежні спостерігачі з різних країн світу", — сказав президент.

Водночас гарант зауважив, що проблемним є питання, як голосувати людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях — які були захоплені росіянами з 24 лютого 2022 року. Також Зеленський наголосив, що мільйони українців перебувають за кордоном і поки ніхто не може знайти відповідь, як організувати їхнє голосування. Крім того, за словами президента, можуть бути окремі труднощі з волевиявленням військових, яких в Україні налічується мільйон.

"Як в окопах вони будуть голосувати? І як вони голосуватимуть навіть на дільницях біля лінії фронту? Це говорить про те, що все повинно бути в бомбосховищах, тому що ми знаємо Росію, вона розстріляє всіх людей, які прийдуть. І хто зі спостерігачів піде в окопи, готовий приїхати і там працювати?" — акцентував глава держави.

Він зазначив, що стосовно військових може бути найбільша несправедливість, оскільки "люди, які захищають права і свободи громадян, не будуть мати права і свободи, щоб проголосувати, це якийсь нонсенс".

Зеленський також наголосив, що проблемним є питання і фінансування виборчої кампанії.

"В Україні — і абсолютно справедливо, коли гроші сьогодні хоче парламент або уряд направити на той чи інший напрямок, окрім зброї, суспільство не готове це підтримувати. І не просто не готове — воно проти максимально, тому що йде війна", — зауважив гарант.

Вибори в Україні

Найближчі вибори, які мають відбутися в Україні, є парламентськими. Їхнє проведення заплановане на 29 жовтня 2023 року, але в умовах війни така можливість заборонена законом.

Також у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори — вони заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Раніше спікер парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пояснював, що хотів би виборів, аби показати, що не тримається за владу. Президент наголосив, що йому імпонує ідея "зробити це упродовж року".

Своєю чергою американський сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що, попри введений воєнний стан через широкомасштабне вторгнення РФ, в Україні у 2024 році мають відбутися вибори. Водночас у Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що поки Україна не переможе Росію, проведення виборів неможливе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.09.2023 10:39