Фото: sud.ua

Вибух у Шевченківському суді Києва: ДБР завершило розслідування, шістьох співробітників ізолятора судитимуть

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону направили до суду обвинувальні акти щодо шести працівників ГУ "Київський слідчий ізолятор", яких підозрюють у вибухах, що сталися у Шевченківському райсуді Києва у липні 2023 року.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора та Державне бюро розслідувань.

"Розслідуванням встановлено, що через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби 5 липня 2023 року арештант виніс із ДУ "Київський слідчий ізолятор" та проніс саморобні вибухові пристрої до Шевченківського районного суду", йдеться в повідомленні.

Надалі у приміщенні суду він вчинив вибух. Сам зловмисник загинув, поранень зазнали два співробітники спецпідрозділу Національної поліції України.

"Встановлено, що співробітники ДУ "Київський слідчий ізолятор" передали арештанта конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей. Працівники конвойної служби теж не провели особистий обшук та не перевірили його речі перед тим, як доставити до суду", зазначили в Офісі генпрокурора.

Встановлено, що підсудному вдалось пронести саморобні вибухові пристрої до приміщення суду через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби. Зокрема, співробітники ДУ "Київський слідчий ізолятор" вивели його з камери та повели до корпусу де здійснювалась його передача конвойній службі Нацгвардії без жодного обшуку речей, у тому числі наплічника. 

Крім того, троє працівників слідчого ізолятора протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, хоча фактично перевірки не проводили. Таким чином утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами.

Під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, правоохоронці вилучили гліцерин, каніфоль, електричні проводи та інші хімічні речовини, частина яких згідно з експертними дослідженнями входили до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

Троє працівників ДУ "Київський слідчий ізолятор" обвинувачуються у службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. За цією статтею їм загрожує до п'яти років позбавлення волі. Інші троє співробітників ізолятора обвинувачуються у службовому підроблені. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

Нагадаємо, 5 липня 2023 року у Шевченківському суді Києва прогримів потужний вибух. Це сталося після 19:30. Одразу після вибуху із будівлі суду вибігли поліцейські та викликали бригаду швидкої. Відомо, що вибухи пролунали під час конвоювання бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка із зали судових засідань, на якому було вирішено питання про продовження строку тримання під вартою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 31.01.2024 11:32