Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Відключення світла: "Укренерго" пояснило, за яких обставин і коли запроваджуватимуться графіки

Щороку в Україні затверджуються графіки планових та аварійних відключень електроенергії на випадок надзвичайних ситуацій. Така система діяла і до повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомила прес-служба "Укренерго".

У компанії пояснили, що надзвичайні ситуації можуть бути різні, тому енергетикам потрібен план, як діяти, якщо в енергосистемі виникла аварія, дефіцит електроенергії чи інший форс-мажор.

Що регулюють графіки аварійних вимкнень

Нормальна робота енергосистеми передбачає, що електростанції (генерація) виробляють стільки електроенергії, скільки в цей момент потрібно споживачам. Система передачі цю електроенергію передає (великі обсяги електроенергії на великі відстані), а система розподілу (мережі обленерго) — розподіляє до конкретного будинку чи офісу. Надзвичайна ситуація означає, що в системі стався збій.

"Більшість українців дізналися про існування графіків аварійних чи планових відключень минулого року. Причина — масовані ракетні та дронові обстріли Росією української енергосистеми", — вказали енергетики.

У компанії нагадали, що тоді через значні руйнування в різні періоди виникали спочатку мережеві обмеження — через руйнування об'єктів системи передачі не було можливості передати електроенергію від електростанцій в певні регіони.

"Згодом після масованого пошкодження обʼєктів генерації (пошкоджені були всі великі ТЕС та ГЕС України) в системі виник значний дефіцит електроенергії. І це все на тлі окупації та зупинки роботи Запорізької АЕС, яка забезпечувала покриття до чверті енергоспоживання всієї України", — додали в "Укренерго".

Коли застосовуватимуть графіки відключень

Зазначається, що графік відключень — це порядок відключень ліній електропередачі обленерго, якими заживлені споживачі, по черзі. Графік застосовується лише в разі виникнення необхідності.

"Ніхто не знає розкладу російських ракетних чи дронових атак. При цьому наразі українська енергосистема має достатньо електричної енергії, щоб забезпечити потреби споживачів. Якщо не буде обстрілів, зараз "Укренерго" не бачить передумов для дефіциту та відключень", — наголосили фахівці.

Нагадаємо, що міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Росія не зможе ракетним терором цього року запровадити в Україні тотальний блекаут. Енергосистема абсолютно готова до проходження зими. За його словами, жодних відключень не планується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 20:38