Фото: Уніан

Відключення світла в Україні: у Міненерго пояснили, коли можуть застосувати графіки

Графіки відключень світла в Україні вже розроблені, але наразі застосовувати їх поки не планують.

Про це повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі телемарафону.

За її словами, ймовірні вимкнення світла можуть розпочатися лише в тому випадку, якщо будуть значні пошкодження внаслідок російських обстрілів. Ба більше, зараз, навіть якщо виникає певний дефіцит, Україна може покрити його шляхом імпорту із сусідніх країн.

"На сьогодні ми не плануємо запровадження графіків відключень тієї генерації, яка є. І навіть якщо виникає невеличкий дефіцит  у нас є змога покривати його шляхом імпорту із сусідніх держав", — сказала вона.

За словами Гринчук, графіки вже розроблені для всіх регіонів. Це зроблено для того, щоб уникнути ситуацій, які були ще минулої зими.

"Ми повинні бути готові до будь-яких ситуацій і повинні забезпечити справедливий розподіл електроенергії для всіх споживачів. Тому графіки дійсно є, але запровадження їх поки не планується. Це станеться хіба що, якщо у нас будуть значні пошкодження в разі обстрілів", — пояснила заступниця міністра.

Нагадаємо, 7 грудня прес-служба "Укренерго" заявила, що в енергосистемі України склалася важка ситуація. Споживання електроенергії через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%. 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд й енергетики закликають українців знизити споживання електроенергії через дефіцит в енергосистемі. Крім того, прем'єр закликав громадян не підключати одночасно потужні електроприлади та переносити прання на нічні години, вимикаючи світло в невикористовуваних приміщеннях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.12.2023 20:54