Фото: соцмережі

Військові кораблі РФ відправились на Кубу: у чому причина

Куба заявляє, що російські військові кораблі прибудуть до Гавани наступного тижня. При цьому вони не становлять загрози для жодної з країн.

Про це повідомляє Reuters.

Заява Куби про прибуття до країни військових кораблів Росії з'явилась 6 червня. Там наголосили, що вони прибудуть до Гавани наступного тижня, а також те, що чотири військові кораблі не несуть ядерної зброї та не загрожують регіону.

"Цей візит відповідає історичним дружнім відносинам між Кубою та Російською Федерацією та суворо відповідає міжнародним правилам. Жоден з кораблів не несе ядерної зброї, тому їхня стоянка в нашій країні не становить загрози для регіону", — йдеться у заяві МЗС Куби.

Заява з Куби пролунала через день після того, як офіційний представник США повідомив журналістам, що Росія планує відправити бойові кораблі до Карибського регіону, зокрема до союзників Куби та Венесуели, для проведення військово-морських навчань.

Напруженість у відносинах між Сполученими Штатами та Росією зросла після вторгнення Росії до України у 2022 році, а діяльність російських військово-морських сил (хоч і рутинна в Атлантиці) активізувалася через підтримку України з боку США, заявили американські офіційні особи. Сполучені Штати, однак, не вважають очікуване прибуття невеликої кількості літаків та кораблів загрозою, але ВМС США стежитимуть за навчаннями, заявив у середу американський чиновник.

Згідно з заявою Куби, російські кораблі, як очікується, прибудуть до Гавани в період з 12 по 17 червня.

Раніше повідомлялось, що за останні шість місяців у Північному морі помітили цілу низку невійськових підозрілих кораблів. Є інформація, що вони можуть бути причетними до шпигунства. Історії про можливі шпигунські кораблі в Європі або за її межами циркулюють вже деякий час. Хорошим прикладом є російське риболовецьке судно "Таурус", яке, за даними фінської телерадіокомпанії Yle, заходило до норвезького порту 51 раз, але лише 34 з них мало на борту рибу.

Нагадаємо, військово-морські сили Швеції у квітні вперше підтвердили, що так званий "тіньовий флот" Росії в Балтійському морі може займатися шпигунством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.06.2024 06:49